У Міненерго розповіли про підготовку до опалювального сезону

Поділитися:

За інформацією джерел у Міністерстві енергетики, в Україні для нормального проходження опалювального сезону немає ані природного газу, ані вугілля.

Там зазначають, що наразі у підземних сховищах газу накопичили 17,5 мільярдів кубометрів газу, з них 4,6 мільярдів – є буферний газ, 3,8 мільярдів – газ, який належить приватним компаніям-нерезидентам. Загальний обсяг – 9,6 мільярдів кубів, тоді як для нормального споживання необхідно 13 мільярдів.

Вугілля на складах ТЕС накопичено в обсязі 183 тисячі тонн, тоді як на весь опалювальний сезон необхідно щонайменше 250 тисяч.

Джерело наголошує, якщо ситуацію не змінити – з жовтня доведеться почати імпортувати електроенергію з Російської Федерації та Білорусі. А блакитне паливо будуть змушені купувати на спотовому ринку за вартістю, що перевищує ринкову. Також для нормального проходженя опалювального сезону постане необхідність підвищити тарифи, зокрема, на опалення та газ.

До всього, ситуацію погіршує те, що «Нафтогаз» та «Енергоатом» завершили другий квартал зі збитками. У разі холодної зими – до кінця сезону виникнуть або рекордні збитки цих енергокомпаній, або різке підвищення тарифів.

Всього цього можна було б уникнути, якби ціни на енергоносії підвищували поступово з початку цього року, як і планували, наголосило джерело в Міненерго.

Нагадаємо, що українським споживачам, які щомісяця використовують електроенергії до 250 кВт-год, знизили тариф до 1,44 гривень за кВт-год на період з 1 жовтня 2021-го до 30 квітня 2022-го року.

Також ми писали, що в Україні цьогоріч тарифи для населення на гарячу воду і опалення зростуть на 33%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу