У ФРС США допустили подальше підвищення ставки

Поділитися:

У Сполучених Штатах керівники Федеральної резервної системи допускають подальше підвищення ставки.

Згідно з протоколом засідання 14-15 грудня, було наголошено на тому, що ситуація в економіці США вимагатиме від американського Центробанку значно швидшого від прогнозованого підвищення базової процентної ставки.

Дехто з них припустив, що тільки-но буде збільшено ставки Федрезерву цілком ймовірно, що доведеться почати зменшення рівня активів на балансі.

За результатами грудневого засідання, американський Центробанк підтримав збереження базової ставки на рівні 0-0,25%, оголосивши при цьому нарощування темпів зниження викупу активів. Як пишуть ЗМІ, примітно, що з тексту заяви зникла фраза про те, що висока інфляція – тимчасове явище.

«Хоча учасники засідання в основному, як і раніше, очікують, що інфляція суттєво сповільниться протягом 2022 року разом з ослабленням проблем у ланцюжках поставок, майже всі з них заявили, що підвищили власні прогнози для інфляції в США на 2022 рік, а багато хто також і на 2023 рік», – випливає з протоколу засідання.

«У світлі підвищеного інфляційного тиску та зміцнення ринку праці учасники засідання вважали, що нарощування стимулів, що забезпечуються поточними темпами викупу активів, більше не є необхідним», – сказано вже в документі.

Згідно з грудневим рішенням, з січня Федеральна резервна система скоротить викуп активів на 30 млрд доларів: покупки протягом кожного місяця US Treasuries знизяться на 20 млрд – до 40 млрд доларів, іпотечних бондів – на 10 млрд до 20 млрд доларів. Очікується, що програма викуп активів завершиться в березні, тобто на три місяці раніше, ніж передбачали раніше. А це своєю чергою відкриє шлях для зниження ставки.

Відтак, ФРС може підняти ставку під час другого засідання у березні, пишуть ЗМІ.

Зазначається, що 10-ть з 18-ти керівників ФРС очікують на триразове підвищення ставки упродовж року.

Нагадаємо, що в Україні Національний банк і надалі збільшуватиме облікову ставку.

Також ми писали про протилежну ситуацію в Європейському центральному банку, де зберегли нульову базову процентну ставку за кредитами, а ставку за депозитами – мінус 0,5%.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила