Туреччина розтратила 165 млрд доларів із резервного фонду

Поділитися:

165-ть мільярдів доларів із резервних фондів національного банку витратила Туреччина за два роки. Про це повідомило агентство Блумберг із посиланням на президента країни Реджепа Таїпа Ердогана, інформує телеканал “Перший Діловий“.

Наразі на рахунках регулятора – близько 90 мільярдів. І їх використають лише у випадку крайньої необхідності, додає гарант. Опозиційні партії натомість уже закликали владу пояснити різке скорочення валютних резервів у той період, коли міністерство фінансів очолював зять президента – Берат Албайрак – із липня 2018-го по листопад 2020-го.

За оцінками експертів Гольдман-Сакс, лише торік із резервів центрального банку Туреччини витратили понад сто мільярдів доларів – зокрема, щоб запобігти знеціненню ліри. Валюта опинилася під тиском після затяжного зниження процентної ставки на підтримку економіки.

Сам президент заявляє – 165-ть мільярдів доларів резервних коштів витратив на обслуговування дефіциту поточного рахунку та відтоку капіталу. А ще – на задоволення попиту на іноземну валюту й золото з боку місцевих інвесторів. Переконує – значна частина коштів залишилася всередині країни. Адже центробанк проводив операції з обмінним курсом через банки маркет-мейкерів.

Загалом від початку 2020-го року загальні валові резерви Туреччини – в тому числі золото й гроші іноземних комерційних кредиторів – упали на понад 15%. І становлять нині 89-ть мільярдів 300 мільйонів доларів. Чисті міжнародні резерви скоротилися на понад 75% – до менш як 10-ти мільярдів.

Раніше повідомлялося, що у Туреччині запровадили загальнонаціональну комендантську годину на період з 7-ї вечора до 5-ї ранку 26 квітня для запобігання поширення хвороби Covid-19.

Також ми писали про те, що Польща і Туреччина запускають залізницю в обхід України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу