Ціни на газ в ЄС б’ють цінові рекорди

Поділитися:

Експерти повідомляють про зростання ф’ючерсних цін на газ на європейському хабі TTF на 5% – до максимального значення за останні шість років – 376 доларів за тисячу кубометрів (без ПДВ). Це значення було перевищено один раз у березні 2018-го.

У перерахунку вартість палива у Європі перевищила 12,50 тисяч гривень за тисячу кубометрів (з ПДВ).

Експерти основною причиною цього вважають скорочення поставок газу у зв’язку з відключеннями газопроводів для планових обстежень. Так, щоденний транзит «Північним потоком» з 13 по 25 червня зменшиться на близько 155 млн кубометрів. Очікується, що в Європу на 2 млрд кубометрів буде поставлено менше газу. Серед інших причин – висока вартість нафти та вугілля.

Фахівці зауважують, якщо Росія не наростить потужності на липень, поставки газу у ЄС будуть ще менші, що спровокує подальше його здорожчання.

Нагадаємо, Міжнародне енергетичне агентство звернулося до країн ОПЕК+ з проханням пом’якшити політику обмеження видобутку нафти та нарощення її виробництва на тлі підвищення цін на ресурс та зростання світового попиту.

Також ми писали, що «Укрнафта» знизила видобуток нафти та газу. Як випливає з пресрелізу компанії, на 23,8 тисячі тонн було знижено обсяг видобутку нафти й конденсату (4,7%), та на 43 млн кубометрів газу (10,8%).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу