Центренерго буде працювати на російському вугіллі

Поділитися:

Як мінімум 1,5 млн тонн вугілля перепродали державної компанії “Центренерго” фірми, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським. Причому походження цього вугілля – переважно російське.

Про це повідомляють журналісти Bihus.Info, які помітили, що на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів містяться дані про договори на постачання “Центренерго”  вугілля від чотирьох українських фірм, які можуть бути пов’язані з Коломойським. Це “Синтез Ойл”, “Нафта форс”, “Рекорд Систем” і “Азонекс”.

За даними журналістів, з липня 2019 року по квітень 2020 вони продали держкомпанії 1,5 млн тонн вугілля. Тим часом, кіпрські акціонери компанії “Синтез Ойл” вже давно були названі “підконтрольними Коломойському”. Засновником фірми “Нафта Форс” є менеджер паливної  рупи “Авіас”, пов’язаної з олігархом. “Рекорд Систем” і “Азонекс” мають багато перетинів з  бізнесами Коломойського і використовували при імпорті вугілля тих самих митних декларантів, що і “Синтез Ойл” і “Нафта Форс”.

До минулого літа ці чотири фірми не займалися вугіллям. Але як тільки на “Центренерго” змінився менеджмент, фірми почали імпортувати вугілля і перепродувати держкомпанії.

Серед постачальників – власники вугільних кар’єрів в РФ, такі як Іскандер Махмудов, Андрій Бокарьов, Костянтин Струков, Михайло Федяєв, Володимир Грідін, а також вугільний бізнесмен Руслан Ростовцев, який займається реекспортом вугілля з Донбасу. Є серед постачальників загадковий підприємець Сергій Кучерявенко, який може бути номінальним утримувачем в інтересах представників “Газпрому” або Держдуми. Помічений і білоруський олігарх Микола Воробей, який взяв під контроль транзит російського вугілля і дружить з кумом Путіна Віктором Медведчуком. Є й кілька фірм, які нічого не добувають, в промислові групи не входять і  перепродають вугілля, причому деякі з них вже фігурували в журналістських розслідуваннях про постачання вугілля з ЛНР-ДНР.

Тим часом, сплеск імпорту вугілля з Росії викликав кризу з вугіллям вітчизняним. “Центренерго” зменшило закупівлі у державних шахт, тому вугілля лежало на складах, а шахтарі не отримували зарплат.

Щоб скорочувати імпорт з Росії, “Центренерго” переводило енергоблоки з дефіцитного антрациту на поширений український газовий вугілля. Але навіть тоді фірми з орбіти Коломойського газове вугілля, якого в Україні вистачає, все одно імпортували з Росії.

На тих обсягах, які посередники олігарха скуповували в РФ і перепродували “Центренерго”, націнка була близько сотні мільйонів гривень.


І ще кілька фактів. З червня 2019 року “Центренерго” очолював Володимир Потапенко. Його призначили туди, коли президентом вже був Володимир Зеленський, а прем’єром – Володимир Гройсман. Фондом держмайна, що володіє 78% акцій “Центренерго”, керував Віталій Трубаров. Після зміни керівників Кабміну і ФДМ Олексій Гончарук та Дмитро Сенниченко почали зміну керівництва “Центренерго”. Цей процес кілька місяців блокувався в судах. А 29 травня 2020 року Фонду держмайна вдалося призначити в.о. гендиректора Олександра Корчинського. Він запевняє, що зараз “Центренерго” використовує вугілля тільки державних шахт.

До речі, на сьогодні в Україні зупинено 95% вугільних підприємств. Про це завила в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець. За її словами, 95 відсотків вугільних підприємств на сьогоднішній день зупинені, тому що склади перевантажені вугіллям. Також цю ситуацію вона пояснила теплою зимою в Україні і падінням попиту промислового виробництва, зокрема скоротився попит на електроенергію.

Кормі того, в міністерстві якраз розробляється концепція реформування вугільної галузі. Головне завдання – визначитися з подальшою долею вугледобувних підприємств.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу