Світові автоконцерни втратять 100 млрд доларів через нестачу напівпровідників

Поділитися:

Аналітики заявляють про майбутні втрати світових автомобільних концернів через гостру нестачу напівпровідників. За підрахунками міжнародної мережі незалежних фірм з надання аудиторських, податкових та консультаційних послуг KPMG, у 2021 році автоконцерни можуть не дорахуватися близько 100 мільярдів доларів.

Зазначається, що наразі спостерігається суттєве перевищення попиту на напівпровідники над пропозицією. Така тенденція залишається навіть попри створення компаніями TSMC та Intel нових фабрик з виробництва цієї продукції.

Експерти пояснюють, що масштабна нестача мікросхем виникла через низку обставин. Одна з них – прискорення автомобільними компаніями власної цифровізації на тлі гальмування роботи постачальників чипів у зв’язку з обмежувальними заходами через пандемію.

Фахівці зауважують, що відсутність навіть одного бюджетного напівпровідника стане на заваді розробки та випуску авто за 50 тисяч доларів.

Також у KPMG вважають, що автоконцерни будуть змушені витратити до 15 млрд доларів для відновлення буферних запасів та оновлення робочих операцій. Для відновлення ринку необхідний деякий час, але це можливо не раніше відкриття заводів Samsung та TSMC, додають аналітики.

Нагадаємо, минулого року підлеглі компанії Держагентства автомобільних доріг України отримали 116,5 мільйонів гривень чистих збитків. Про це повідомили експерти, проаналізувавши звіт про виконання фінансового плану за 2020 рік.

Раніше повідомлялося, що Україна активно імпортує автотранспорт. Згідно з даними Держкомстату, за перші три місяці поточного року в Україні в режимі імпорту було ввезено 136,8 тисячі автотранспортних засобів, на 1,2 мільярда доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу