Українці минулого року споживали фруктів та ягід менше за встановлену раціональну норму. Як визначили експерти, у споживчому кошику – вони майже на останньому місці за рівнем відповідності фактичного споживання раціональній нормі – 82 кілограми на одну особу на рік (за винятком винограду). Так, у 2020-му попит був задоволений тільки на 71,3% – 58,5 кілограма на одну особу.
Повідомляється, що минулорічні показники виробництва за всіма видами продукції перевищували споживання через незначні обсяги імпорту та експорту. Понад 2,5 кілограма було спожито ягід у розрахунку на одну особу на рік, 0,5 кілограмів – горіхів, 14 кілограмів – плодів кісточкових культур, 27 – зерняткових.
Торік обсяг виробництва плодів і ягід становив 52 кілограми на одну особу. Понад 30 кілограмів зерняткових, більше 12 кілограмів – кісточкових, понад 3 кілограми – ягід, 2,7 кілограма – горіхів. Рівень менший за норму споживання у понад півтора раза.
Найвище споживають фруктів та ягід – на Київщині (до 65 кг у розрахунку на одну особу на рік). Міське населення – до 77 кг, а сільське – до 40 кг.
Також встановлено, що потреба населення у плодах та ягодах за рахунок власного виробництва задовольняється тільки на 64%, зазначають експерти.
Нагадаємо, щогромадянив Україні майже наполовину стали менше витрачати на продукти харчування.
Раніше повідомлялося, що українцям пообіцяли зниження цін на продукти харчування.