Стали відомі головні ризики держбюджету

Поділитися:

Проблеми з держборгом, ненадходження від держпідприємств та повільні темпи приватизації. Такими є валютні ризики для держбюджету-2022, як вважають аналітики київської школи економіки.

Зокрема, через оскарження заборгованості по сплаті дивідендів в судах від Нафтогазу та Укрнафти не надійде до бюджету близько 15 мільярдів гривень чистого прибутку та дивідендів.

Ще 40 мільярдів не отримає держава через ухвалення закону про розширення повноважень наглядових рад щодо затвердження річних фінпланів, розміру дивідендів та скасування положення про встановлення нормативу відрахування частки прибутку на виплату дивідендів.

Також на думку експертів високою є ймовірність невиконання плану надходжень від приватизації – це понад 8 мільярдів гривень у цьому році, та 8 мільярдів у наступному.

У зоні ризику і Фінансовий сектор. На 50 мільярдів у мінусі може залишитися держава внаслідок можливого прийняття несприятливих судових рішень щодо законності націоналізації Приватбанку.

Регулятор може підвищити індивідуальні нормативи достатності капіталу для державних банків, в результаті чого вони не зможуть виплачувати дивіденди, або і взагалі потребуватимуть докапіталізації.

Значний фіскальний ризик несе і діяльність на ринку електроенергії. Зокрема, в бюджеті не передбачено 40 мільярдів на підтримку Гарантованого покупця. А також не визначено конкретних кроків для усунення причин несплати платежів за газ для теплопостачальних підприємств.

Нагадаємо, що 9 грудня пройде онлайн-аукціон із приватизації єдиного майнового комплексу державного підприємства «Геройське дослідно-промислове підприємство».

ЄМК має в своєму розпорядженні об’єкти нерухомого майна (будівлі та споруди) загальною площею 1541,28 квадратних метрів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу