«Ситуація із постачанням вугілля напружена, адже ринок надто довго працював в економічно незбалансований спосіб», – експерт

Поділитися:

В «Укренерго» заявляють, що ситуація із накопиченням вугілля на складах ТЕС не змінюється та залишається критичною – на складах ТЕС знаходиться удвічі менше вугілля, ніж мало б, згідно з планом Міненерго. Наскільки ситуація може виявитися критичною, адже опалювальний сезон невпинно наближається. Про це говорили в студії телеканалу «Перший Діловий» з виконувачем обов’язків міністра енергетики України у листопаді-грудні 2020 року Юрієм Бойком.

«Ситуація із постачанням вугілля залишається доволі напруженою, це правда. Це показують статистичні цифри, доступ до яких має кожен бажаючий на сайті Міністерства енергетики чи НЕК «Укренерго». Але причини такої ситуації, на мій погляд, лежать виключно в економічній площині. Ринок занадто довго працював в економічно незбалансований спосіб, давайте пригадаємо, із чим ми стикнулися минулої зими, і, відповідно, як з тієї ситуації виходили. В минулий сезон ми заходили з рекордними запасами вугілля, було більше 3 мільйонів тонн на складах ТЕС та ТЕЦ. Проте, за досить короткий проміжок часу, за грудень-січень ці запаси були спалені. І нам довелося використовувати навіть альтернативне паливо. В період, коли «Центренерго» у січні-лютому використовував газ, як регулярне паливо, регулятором не було нічого зроблено, для того, аби в економічній спосіб відреагувати на цю ситуацію, і спробувати збалансувати економіку, діяльність теплової генерації. Лише за газ, який спалило «Центренерго», аби підтримати баланс системи у січні-лютому вони винні НАК «Нафтогазу» близько 1 мільярда гривень. Це борг залишається непогашеним з тих пір. Це каже про те, що компанія спрацювала собі у збиток. Крім того, лише з 1 серпня було переглянуто прайс-кепи на «ринку на добу» наперед і ринок майже миттєво відреагував, ви бачите, що в деякі години ціна сягала прайс-кепів. Про що це каже? На мій погляд, це каже про те, що тривалий час цінова політика штучно стримувалася», – розповів експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу