«Сенс існування держави полягає у зборі податків» – експерт

Поділитися:

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ВР ухвалити в другому читанні і в цілому урядовий проект Закону 5600. Про це повідомив представник Кабміну в ВРУ.

Міністерство фінансів допускає в проєкті бюджету 2022 року потенційні надходження в понад 30 млрд грн від «антиахметівського» законопроекту №5600, який зараз готують до другого читання – без них не профінансують авіабудування і будівництво лікарень.

Кабінет Міністрів 15 вересня на засіданні схвалив проєкт держбюджету на 2022 рік, міністр фінансів Сергій Марченко представив основні статті доходів і витрат документа. Його вже передали до Верховної Ради.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №5600 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Цей документ розробив уряд, там очікували 60 млрд додаткових надходжень щороку.

На цю тему говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з головою Центру досліджень в сфері ПЕК Олегом Гавришем.

«Вони збираються витратити з цього законопроекту на «Велике будівництво» 735 мільйонів гривень. На створення, це дуже дивно, біокластера біологічного розвитку технологій – 1,7 мільярда гривень. На українське кіно – 1,3 мільярда гривень… На всеукраїнський перепис населення – 1,3 мільярда гривень, з чого раптом – незрозуміло. На інформатизацію неясно для чого… космічну галузь, авіаційну галузь, так далі і тому подібне. Одним словом – є доволі багато витрат, але всі вони виглядають, швидше, як такі забаганки, необов’язкові. Це – не підвищення пенсій, не зниження тарифів, що потрібно людям», – зазначив експерт.

Також він розповів, що законопроект №5600 після остаточного ухвалення зачепить не лише олігархів, а й усіх без винятку українців.

«Законопроект спочатку, коли він вносився, його ідея була така що – ми зараз подамо законопроект, який підвищить там, скажімо, податки для олігархів. Після того, як його внесли, у нього така кількість дика була змін. Зараз він виглядає так… що це вдарить по кожній людині, що живе в країні. Наприклад, підвищення плати за частоти для мобільного зв’язку означає, що мобільний зв’язок після його ухвалення здорожчає для всіх», – розказав Олег Гавриш.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу