«Рішення про продовження дії ПСО – більше політичне, аніж економічне», – експерт

Поділитися:

До 1-го серпня Міністерство енергетики ініціювало продовження терміну чинної моделі покладання спеціальних обов’язків – іншими словами ПСО на учасників ринку електричної енергії.

Причини продовження та можливі наслідки в ефірі телеканалу «Перший Діловий» обговорили з експертом з енергетики Віктором Логацьким.

Зокрема, розповів, в який обсягах уряд компенсує тариф для населення виробникам.

«Я думаю, що це компенсація не менше однієї гривні за кіловат годину. Це пов’язано з регламентом, який дає ця постанова. За регламентом, який прописаний у законі про електричну енергію. Взагалі ПСО – це не новий механізм. Він застосовується в деяких країнах у тих чи інших обсягах, в тому числі і в Україні. Але в Україні застосування ПСО має такий досить гіпертрофований вигляд, тому що в нас все населення, в принципі, забезпечується оцим механізмом ПСО. І населення, яке має вищі доходи, і бідніше – а воно перебуває в однакових умовах.

Стосовно бізнесу – для споживачів першої категорії, а особливо другої категорії – тариф застосовується на ринкових умовах. У принципі, це і має бути, адже закон про електричну енергію і має на меті встановити ринкові умови. Але в нас така ситуація, що обсяг виробництва електроенергії і споживання електроенергії – вони з роками зменшуються. І це латана-перелатана ковдра, якщо так дивитися на енергоринок, в такому ракурсі. Її дуже важко розділити між апетитами тих чи інших олігархічних груп між собою. Тут іще експансія ВДЕ посилилася в останні роки. Вони також вимагають відшкодування підвищеного тарифу. І все це звалюється на такий наш енергоринок, який скорочується в обсягах. І тому в цій ситуації наростають і посилюються негативні пропорції. Вони не ліквідовані, а навпаки – посилюються», – наголошує фахівець.

Також він розповів, що, на його думку, стало причиною продовження дії тарифу ПСО.

«Причина продовження ПСО полягає, я думаю, у політичній площині. Тому що владі зараз потрібно зберегти свої політичні рейтинги. Це рішення не економічне, а політичне. Хоча воно перетинається з економічним рішенням, тому що в нас населення не є багатим. Воно є найбільш енергетично бідне в Європі. Тому в нас такі низькі тарифи для населення», – вважає експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу