Рада прийняла банківський законопроект для траншу МВФ

Поділитися:

258 народних депутатів Верховної Ради проголосували за прийняття законопроекту №4367. Відомо, що новий документ вносить зміни до законів про банки і банківську діяльність, про Національний банк і інші закони. Ухвалення цього законопроекту є важливою умовою в рамках програми фінансування stand-by МВФ.

Так, законопроект №4367 спрямований на:

  • зміцнення корпоративного управління в банках шляхом посилення відповідальності ради та правління за прийняті рішення, встановлення додаткових вимог до членів ради і правління банку, зокрема щодо колективної придатності кожного з органів управління (ради і правління);
  • підвищення вимог до організації системи внутрішнього контролю, зокрема управління ризиками;
    введення нової структури капіталу банку (включаючи буфери капіталу) і встановлення вимог до достатності капіталу і ліквідності;
  • розширення повноважень Національного банку в області нагляду шляхом здійснення ризик-орієнтованого нагляду, забезпечення оперативного реагування на погіршення стану платоспроможності та ліквідності банку.

Фахівці Національного банку України відзначають, що прийняття цього законопроекту дозволяє гармонізувати вимоги до банків і банківських груп з сучасними світовими стандартами.

Нагадаємо, що нову інституційну стратегію до 2025 року розробили в Національному банку України. Це дорожня карта для активізації підтримки макростабільності і економічного зростання в країні.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада проведе позачергове засідання в четвер, 20 травня. Його скликають з ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Депутати планують проголосувати в першому читанні 10 законів, щоб виконати умови для отримання фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу