Рада хоче давати держгарантії позичальникам іпотеки

Поділитися:

У Верховній Раді розглянули й прийняли в першому читанні законопроект під номером 3659 «Про внесення змін до статті 6 Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”». Його суть — держгарантії на портфельній основі, а також зміна і впровадження нових механізмів для того, щоб громадяни України могли купувати житло. Відомо, що «за» проголосували 255 нардепів (прохідний мінімум — 226 голосів).

У новій статті 6-1 йдеться про те, що будуть існувати якісь гарантії держави, вони будуть видаватися на основі так званих портфелів пропозицій. В основі — 5 млрд гривень обсягу за рішенням Кабміну, сума буде узгоджена зі спеціальним комітетом. Підтримка надаватиметься для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем банків-кредиторів, а ось кредити, які будуть брати участь в програмі — ті, які були надані представникам мікробізнесу, малого та середнього бізнесу, до того ж всі суб’єкти кредитування повинні бути резидентами України.

Також в законопроекті встановлений новий порядок відбору банків-кредиторів, а на додаток й і нові умови, на яких будуть надаватися гарантії на портфельній основі. Додатково до законопроекту увійшли й такі подробиці, як вид забезпечення, його розмір — це також будуть встановлювати в Кабінеті Міністрів. Кожна угода з надання портфельних гарантій буде укладена між Міністерством фінансів та банком-кредитором.

Раніше повідомлялося про зміни тарифів Нацбанку для інкасаторів і банків. Нові правила почнуть діяти вже з 1.09.2020 року.

Також ми писали про те, що з вересня піде в зростання ціна оренди житла в Україні, а також, за прогнозами аналітиків, почне рости й курс долара.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу