Протистояння НКРЕКП і ДТЕК: чого слід очікувати

Поділитися:

Конфлікт на енергоринку України – у розпалі. Як відомо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, звинуватила найбільшу приватну вертикально-інтегровану енергетичну компанію України ДТЕК у маніпуляціях на ринку електроенергії.

Своєю чергою, ДТЕК заявила про непрозорі правила ринку і навіть вимагає усунути керівництво Нацкомісії.

Як вважають експерти, передумовою такої ситуації стали накопичення великих обсягів нереалізованої енергії, які виникли на енергоринку. “А пов’язано це з тим, що деякі учасники ринку заявляють обсяги електроенергії, які залишаються невиробленими, чим вводять ринок енергії в оману, і це занижує реальну ціну”, – вважає Віктор Логацький, провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова. Про це він заявив в ефірі Першого ділового телеканалу.

“Подібна ситуація вже була у лютому 2020 року. А минулого тижня вона повторилася — тобто,
в той момент, коли країна виходила з карантину, й ми могли чекати, що попит на електроенергію збільшиться, але він не збільшився. Чому? Я вважаю, що саме ДТЕК це спровокувала”, – каже
Сергій Головньов, шеф-редактор “БізнесЦензор”.

За його словами, напередодні Енергоатом і Центренерго почали подавати електроенергію по прямих договорах. Деякі трейдери перекупили цю енергію і пішли її перепродавати на РДН. “Це не заборонено законом, але також є маніпуляцією, бо РДН створений для продажу генерації енергії, а не для перекупників, – каже Сергій Голованьов. – І так сталося, що ДТЕК – навіть не сама
ДТЕК, а в цілому група Ахметова (ми ж розуміємо, що туди входять не тільки ДТЕК, а й великі споживачі – металургійні заводи, шахти), яка має потужну і генерацію, і споживання, – створили
таку ситуацію. Тобто, було розроблено більше заявок на продаж електроенергії і менше – на купівлю, щоб таким чином обвалити ціни. Як ми можемо судити, це було створено, щоб покарати трейдерів, які вийшли перепродати електроенергію”.

“Ця ситуація була спровокована розбалансуванням системи енергоринку, що викликало ряд непослідовних кроків. Загальна маса грошей на енергоринку впала, з’явився дефіцит гарантованого покупця, що врешті призвело до того, що такий висококонцентрований ринок стало важко регулювати”, – вважає Віктор Логацький. І додає, що далеко не все залежить від регулятора енергоринку – не менш важливо, як сприймають його рішення інші гравці, у тому числі ДТЕК.

Проте на звинувачення у маніпуляціях ДТЕК робить зворотні заяви – мовляв, спеціально розкручується масштабна компанія проти приватної енергетичної компанії. І ці заяви вже отримали фідбек від деяких парламентарів та активістів на захист ДТЕК.

Мало того – схоже, ДТЕК хоче створити монополію не лише в енергогенерації, а й в урядовому керуванні цим сегментом, щоб так чи інакше впливати на державні рішення. “Це велика група, яка має велику ринкову вагу, тому може використовувати своє домінуюче становище. А зараз ми бачимо, що, боячись втратити доходи, вона намагається впливати на регуляторну політику держави. І це не є добре”, – каже Сергій Головньов.

До слова, за такі маніпулятивні дії ДТЕК може загрожувати не лише штраф, а й примусовий поділ активів. Українське законодавство дозволяє такі кроки, та й всі юридичні підстави для
цього є, вважають експерти.

Адже як стверджують в НКРЕКП, саме ДТЕК спровокувала штучний обвал цін в сегменті “на добу вперед”, що, по суті, і стало початком війни між найбільшим гравцем на ринку і регулятором.

Крім того, відомі факти, які побічно підтверджують провокаційний характер дій ДТЕК на
ринку “добу вперед”.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу