Промпідприємствам в 25 разів збільшили платежі на викид СО2

Поділитися:

У Міністерстві енергетики заявили про можливість акумулювати податки на викиди СО2 в окремий фонд. Ця організація буде частково компенсувати бізнесу закупівлю енергоефективного обладнання.

Багато економістів вважають, що законопроект, який пропонує спрямувати надходження від сплати податку на викиди СО2 в фонд енергомодернізації промислових підприємств – правильна ідея.

“З минулого року платежі за викиди СО2 були підвищені в 25 разів. При цьому розглядався варіант подальшого радикального їх підвищення з тим, щоб змусити підприємства скорочувати викиди. Інша справа в Європі, де на базі екологічних податків передбачено цілий ряд інструментів з цією метою. В країнах Євросоюзу це і природоохоронні гранти, і пільгові кредити, і вуглецеві фонди. На них направляються надходження від зібраних з бізнесу платежів, і це дійсно якісні фінансові інструменти екологічного стимулювання, яких в Україні досі не існує. у вітчизняних підприємств і без того не вистачає коштів, тому не дивно, що про природоохоронних проектах думають в останню чергу “- пояснюють експерти.

Так, чинним законодавством передбачено, що надходження від екоподатку повинні використовуватися на природоохоронні потреби. Це тільки на місцевому рівні, тому що на державному рівні цю норму скасували шість років тому. Однак, місцеві органи влади, в розпорядженні яких зараз виявляються надходження, не в змозі ефективно ними розпорядитися. Аж до того, що гроші можуть лежати на банківському депозиті місцевої ради.

З іншого боку, податки можуть виконувати і регулюючу функцію, яка може бути реалізована не тільки шляхом зміни ставок, але і за допомогою формування цільових фондів, з яких можуть фінансуватися окремі конкретні заходи. Ця ідея і отримала свій відбиток у законопроекті, який був поданий Міненерго.

Нагадаємо, що в Міністерстві енергетики України хочуть заснувати нову модель з організації запасу нафти і палива, яка входить в рамки проекту (МЗНН). Зобов’язання по створенню зазначеної системи України взяла на себе в рамках імплементації директив ЄС. Очікується, що її підсумкові положення будуть представлені до кінця 2022 року і охоплять приблизний обсяг в 2 млн т сирої нафти.

Раніше повідомлялося, що Президент України доручив Міненерго забезпечити енергогенеруючі підприємства вугільною продукцією вітчизняного виробництва та відновити роботу вугільних шахт, які зараз знаходяться в просте.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу