«Поставки ільменіту в окупований Крим – це політичне питання» – експерт

Поділитися:

У ЗМІ з’явилася інформація, що в квітні-травні 2021 «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» продовжила відвантаження ільменітового концентрату виробництва філії «Іршанський ГЗК» в окупований Крим через компанію Belanto Trade: в квітні відправили на станцію Крейда в Бєлгороді (Росія) для подальшої переадресації на відвантаження в окупований РФ Крим 206 вагонів зі 14,5 тисяч тонн концентрату, а за перший тиждень травня – 45 вагонів, 3,2 тисячі тонн концентрату.

Про це свідчать виписки з залізничної системи за накладними ст. Нова Борова, Іршанськ – ст. Крейда-Білгород, РФ, а також ст. Крейда, РФ – порт, Кавказ.

Перевантаження ільменіту в порту Кавказу ТОВ «Південний Морський Торговий Термінал» зафіксувала камера відеоспостереження 14 квітня.

Водночас в ОГХК відзначили, що повідомлення про нібито постачання «Об’єднаної гірничо-хімічна компанія» ільменітового концентрату через порт Кавказ підприємствам, розташованим на окупованих територіях, а також інформація про продаж продукції підприємства за заниженими цінами, не відповідають дійсності та мають на меті очорнення репутації державного підприємства і зрив процесу приватизації компанії.

Компанія підкреслює, що ОГХК є відповідальним українським підприємством: від всіх клієнтів потрібна обов’язкова умова – заборона на проведення будь-яких торговельно-економічних операцій на санкційних територіях.

Подробиці теми розповів журналіст видання «Бізнес Цензор» Сергій Головньов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Що стосується інформації про постачання ресурсу в Крим. Якщо таке і було, то це швидше за все був репост. Ви ж розумієте, що наше видання часткове працює, як інформаційне агентство. Тобто це швидше за все була чиясь інформація, яку ми також поставили на наш сайт. Адже зазвичай ми посилаємося на видання з нормальною репутацією і просто вказуємо джерело, яке про це повідомило. В першу чергу потрібно, щоб керівництво компанії якось оскаржило цю інформацію, тоді звичайно ми також публікуємо спростування у подібних питаннях, якщо воно звичайно ж є», – прокоментував публікацію своєї редакції щодо цього Головньов.

Також він прокоментував сам питання співпраці компанії з Кримом.

«Те, що Об’єднана гірничо-хімічна компанія говорить про те, що вона не забезпечує своїм ресурсом Крим – по суті правда. Якщо прочитати їх реліз, то там дуже акуратно прописано, що сама компанія нічого туди не відправляє. У компанії відкритим текстом говорять про те, що якщо ми продаємо якійсь компанії свою продукцію, а вона її перепродує третій компанії, яка своєю чергою не несе ніякої відповідальності у цьому питанні, то остання цілком може здійснювати постачання продукції в Крим. І в такому випадку вже нічого не може цьому перешкодити, ні сама ОГХК, ні якісь силові структури», – сказав експерт.

Цікаво, що раніше в самій ОГХК говорили про те, що подбали про створення спеціальних механізмів, які могли б попередити такий продаж ресурсів на територію Криму.

«Нині я не можу точно відповісти на це питання, адже я не працюю в цій компанії. Я точно знаю, що якби у них була реальна мета припинити експорт своїх ресурсів в Крим, то вже напевно вони могли б це дійсно зробити. Але якщо мета компанії – заробити якомога більше грошей, то в принципі яка їм різниця, кому і що продавати. Головне, щоб їм заплатили гроші, а далі, куди саме піде ільменіт – не їхня компетенція», – сказав він.

Відзначимо, що за словами українських експертів концентрат ільменіту має досить тонку специфіку. Але ми знаємо, що Україна, як держава, експортує його в багато країн. Наприклад, в ту ж Туреччину.

«Потрібно зрозуміти, що це все більше політичне питання. З точки зору економіки, саме Кримський завод якраз був побудований під ті обсяги, які видобуває Україна. Ще за часів Радянського Союзу – це був єдиний промисловий комплекс. Тобто наразі через таку конфронтацію ОГХК стало складніше знаходити покупців свого продукту і компанії доводиться трохи урізати ціну для того, щоб успішно конкурувати з іншими постачальниками. У Криму тепер теж багато труднощів, адже нині для успішного імпорту ільменіту на цю територію, доводиться набагато більше платити. Так що з економічної точки зору – ця ситуація невигідна, але у нас тут більше мова про політику. Наразі було б правильно, щоб українські прикордонники одразу по документах дивилися, куди й що окрема компанія вивозить. Щоб товар як мінімум не прямував одразу до Криму», – указав експерт.

Нагадаємо, що 17 квітня в Чорноморському морському порту було проведено обшук. Причиною послужила партія ільменіту за заниженою вартістю. Учасники угоди – АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) і сінгапурська компанія IMMCO Trade Pte. Ltd., які уклали договір на постачання руди.

Ціна, виставлена за тонну ільменіту – 150 доларів, тим часом слідчі називають зовсім іншу ціну.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу