Половина українців не зможуть оплатити рахунки за опалення

Поділитися:

Експерти застерігають – у разі підвищення восени тарифів на опалення – українцям буде складно розраховуватися за комуналку. А це, у свою чергу, загрожуватиме колапсом всьому комплексу теплокомуненерго (ТКЕ).

Як заявляють у “Союзі споживачів комунальних послуг”, у межах контракту з “Нафтогазом” та на основі нових тарифів на “блакитне паливо” – теплокомуненерго вже розраховують тарифи на опалення для наступного опалювального сезону. З’ясувалося, що послуги теплопостачальників здорожчають на 50-57%. Відтак, за словами експертів, тарифи такого рівня стануть не по кишені для близько 70% споживачів. Такі прогнози підтверджує січнева статистика, коли при двадцятивідсотковому підвищенні тарифів ТКЕ – кількість боржників досягла 47%, за звичайного показника у 12-15%. Проте, восени ситуація може стати ще гіршою.

Зазначається, що 20 травня спливає термін, до якого “Нафтогаз” реалізував підприємствам теплокомуненерго газ за спецобов’язками – за зменшеним тарифом. Після чого всі підприємства ТКЕ купуватимуть “блакитне паливо” за ринковою ціною.

Більше того – дешевого газу не слід очікувати ані восени, ані влітку, оскільки його вартість на вітчизняному енергоринку прив’язана до європейської вартості, яка 16 травня уперше досягнула максимальної позначки із вересня 2018-го, наголошують експерти.

Раніше повідомлялося,що за підсумками січня-березня поточного року українцям підняли вартість тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива. В середньому, їх вартість зросла на 3,8%, як кажуть в Головному управлінні статистики Києва.

Також ми писали, що після аналізу даних за перший квартал 2 021 і квітень стало зрозуміло, що транзит російського газу через Україну знизився до мінімальної за останні п’ять років цифри. Йдеться про 14,1 млрд кубометрів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу