«Орендарів держмайна минулого року цікавили об’єкти у Львові, Одесі, Кривому Розі та Києві» – експерт

Поділитися:

Оренда державного майна у 2021 році принесла Україні 1,62 млрд. грн. Це найбільша сума за всю історію країни. Таких результатів вдалося досягти за рахунок переходу на принципи прозорості – запровадження онлайн-аукціонів та розкриття усієї інформації про об’єкти.

Про це повідомив голова Фонду держмайна (ФДМ) Дмитро Сенніченко. Він уточнив, що тепер орендувати у держави стало дуже просто – оформити договір можна навіть із звичайного смартфона. Зручність оренди привабила нових клієнтів із малого та середнього бізнесу.

«За новими, прозорими процедурами оренди у 2021 році було укладено 4700 договорів, на загальну суму 542,4 млн грн. І за кожним таким договором – успішні проекти малого та середнього бізнесу», – повідомив Сенніченко.

Більше того, 2022 року, за словами голови ФДМ, процедура оренди стане ще простішою – всі процеси повністю автоматизують. Це стосується як підготовки об’єктів до оренди, так і підписання договорів.

Максим Багнюк, юрист, виступив в ефірі “Першого Ділового” телеканалу. Правозахисник повідомив, що минулого року орендарів державного майна найбільше цікавили об’єкти у Києві, Львові, Одесі та Кривому Розі.

«Щодо оренди об’єктів, які пропонувалися протягом 2021 року, тут є досить різний формат використання таких об’єктів. Найбільш вигідними для держави, дорожчими з погляду надходження до бюджету, це були частини аеропорту у місті Львів. Аеропорт імені Данила Галицького. За оренду, за цю нерухомість державі було передано щомісяця від 7,3 мільйона гривень до 1,7 мільйона гривень. А також, якщо аналізувати по всіх об’єктах України, досить багато дорогих об’єктів є на Одещині, у Кривому Розі, це «Укрмеханбор», який було передано за 1,1 мільйона у 2021 році. У місті Одеса було передано п’ятиповерхову будівлю з орендною платою по 371 тисячу гривень. І навіть було збільшено за рахунок продовження договору про оренду. І у столиці було передано будівлю за 380 тисяч гривень щомісяця».

Експерт додав, що на його думку, діючі та потенційні об’єкти надалі орендуватимуть приватні підприємці та підприємства. «В основному це товариства з обмеженою відповідальністю та великі компанії, такі як приватні акціонерні товариства».

Нагадаємо, нещодавно АМКУ дозволив продаж Бершадського спиртзаводу.

Тим часом, в Україні значно підвищуються ціни на землю, причому не тільки на покупку, а й на оренду ділянок.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу