«Обмеження, які діють для малого та середнього бізнесу, великого капіталу не стосуються» — експерт

Поділитися:

У 2021 році економіка України знаходилась у зоні перетину цілої низки трендів. Частина з них дозволила країні досягти рекордного ВВП у доларах, підвищити номінальні зарплати більш ніж на 20% та пенсії на 16%. Насамперед йдеться про надзвичайно сприятливу зовнішню кон’юнктуру на товари традиційного українського експорту. За січень — жовтень, порівняно з аналогічним періодом минулого року, експорт товарів зріс на 37,5%, до $54,5 млрд при зростанні імпорту на 32,1%, до $57 млрд.

70% товарного експорту – це с/г сировина, мінеральні продукти та недорогоцінні метали. Знайти в експорті високотехнологічні товари із високою доданою вартістю проблематично. Отримані державою додаткові доходи треба було б направити на збалансування бюджету та скорочення держвитрат. Потрібно було б знижувати податкове та регуляторне навантаження на економіку, щоб створити можливості для зміни структури економіки. Проте натомість держава спробувала «розігріти» економіку державними інвестиціями та внутрішнім споживанням.

Подробиці теми розповів експерт Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«У такій ситуації головним вигодоотримувачем є великий бізнес. Тому що великий бізнес може мати великі схеми, доступ до міжнародних ринків фінансів — їм не важливі бар’єри, які є для малого та середнього бізнесу. Вони навіть вигідні для великого бізнесу», — заявив експерт.

На думку експерта, у 2021 році були усі шанси збалансувати бюджет, оскільки ситуація з експортом та великий приплив валюти сприяли цьому. Однак, бюджет не збалансований, а борг зростає.

«Це сумний відомий український схематоз, коли є конфлікт інтересів, коли НБУ відповідає з одного боку за монетарну стабільність, а з іншого — за фінансовий моніторинг, коли уряд відповідає за одне, прокуратура — ​​за інше, СБУ — за третє. У 2021 році ми бачимо: сприятлива ситуація з експортом, великий приплив валюти — час збалансувати бюджет. Що ми бачимо? Бюджет не збалансований, борг зростає», — наголосив експерт.

Раніше ми повідомляли, що за програмою «Рука допомоги» уряд вже в 2022 році планує виділити українцям, що залишилися без роботи, близько 100 мільйонів гривень. Саме таку суму закладено на проект, який передбачає допомогу тим, хто бажає відкрити власний бізнес.

Водночас із Нового року в Україні запрацюють непрямі методи податкового контролю.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу