Новий закон вдарить по фермерам

Поділитися:

Народні депутати Верховної Ради підготували новий законопроект, який за словами скептиків, може зупинити відродження фермерства. Йдеться про проект закону “Про детінізацію виробництва сільгосппродукції”.

Відомо, що в лютому законопроект про введення додаткового податку на землю подали в парламент, а в червні його взяли за основу. Якщо документ в Раді приймуть, то вже з 2021 року одноосібники будуть змушені платити по 1500 гривень за гектар.

Фахівці вважають, що новий закон в першу чергу вдарить по звичайних селянах, які мають невеликі паї. Фермери будуть просто продавати свої земельні ділянки, або ж здавати їх в оренду за копійки.

“Як кажуть наші законодавці, основна мета законопроекту, вивести з тіні ринок землі. Тому що, як вони вважають, є певний дисонанс між великими аграріями і дрібними фермерами. Тобто, дрібні у нас – це ті фермери, які мають невеликі паї в 2 га. і це спрямовано на те, щоб селяни просто продавали свої земельні ділянки, або здавали в оренду навіть за копійки. тому що це навантаження ляже на орендаря. Також можна говорити про те, що це один з механізмів відібрати земельні ділянки у селян і поставити їх в такі умови, в яких вони будуть продавати свою землю “, – резюмують експерти.

Нагадаємо, що в кінці березня. Спішно, опівночі, без фінальної версії законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення. Україна опинилася на старті відкритого ринку землі. Фермери, спекулянти, великі агрохолдинги або іноземні інвестори? Хто буде володіти вітчизняними чорноземами? У цьому питанні розбираємося з Ольгою Ходаківської – доктором економічних наук.

Раніше повідомлялося, що мін’юст нагадує, що до 1 січня 2025 всі власники нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок або їх спадкоємці повинні оформити право власності на свої паї.

Якщо вимога не буде виконана, буде вважатися, що власники ділянок автоматично відмовилися від землі, і вона перейде в комунальну власність територіальної громади.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу