«НБУ за останні 10 років не зміг надати бізнесу доступу до світових фінансів» – експерт

Поділитися:

Для України та світу загалом 2021 рік був кращим за попередній, але таким же непростим. Через пандемію COVID-19 багато бізнесів закрилися або знизили обсяги роботи. Щобільше, через агресивну політику Росії світ опинився на порозі енергетичної кризи: ціни на ресурси зростають, що спричиняє подорожчання і в інших сферах.

За словами президента Володимира Зеленського, Україна завершить 2021 рік із максимальним ВВП у доларовому еквіваленті – понад 190 млрд грн.

«Попри глобальну пандемію та економічну кризу, спричинену ним, ми стабілізували економічну ситуацію. У 2021 році розмір економіки України вперше досягне рекордного рівня за період незалежності – перевищить 190 мільярдів доларів, більше ніж у докризових 2008 та 2013 роках», – заявив глава держави під час виступу у Верховній Раді 1 грудня.

Також цього року в Україні досягли піку золотовалютні резерви. У вересні вони становили 31,6 млрд дол., що є рекордом за останні 9 років. Як пояснюють економісти, резерви зросли насамперед завдяки отриманому траншу від МВФ. Після відрахувань на погашення держборгу та інших витрат на кінець листопада вони становили 30 млрд 598 млн доларів.

Водночас якщо брати темпи зростання ВВП, то вони не такі оптимістичні. Наприкінці листопада Нацбанк погіршив прогноз зростання економіки України у 2021 році до 3%. Серед причин, які назвали в НБУ, менше очікуваних показників у першому півріччі, карантин, висока вартість енергоносіїв, глобальні впливи.

Подробиці теми розповів експерт офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Національний банк України виконує дуже погану роботу і не розуміє, де він фактично опинився. Останні 10 років, замість того щоб надати доступ українським підприємцям до світового ринку фінансів, гроші зробили дешевими, а ось ставки дуже високими. Були дуже великі бар’єри. Останні два роки, за якими ми спостерігаємо, це фактично синдикат великого місця фінансів. Вони зараз заганяють великі гроші у державні облігації за ставками у 10-12%, переводячи їх у гривні. А це просто вбивство. У нас банк допустив інфляцію, яка вища за середню інфляцію в країнах, що розвиваються, мінімум у 4 рази. А це просто непрофесійна робота регулятора», – вважає він.

Також експерт розповів, чому у країні зараз такі критичні показники рівня інфляції.

«Не буває імпортної інфляції однієї конкретної країни. Це поняття просто вигадали. Чому країни, що розвиваються, мають інфляцію в 2,5%, а Україна 10,5% при дефляторі 25? Це просто відмовка! Якщо у нас є активна грошова маса і вона у 2021 році збільшується більш ніж на 20%, а минулого року навіть на 35% – це все результат неприпустимо м’якої грошової політики. І це, власне, і причина такого зростання рівня інфляції в Україні», — сказав він.

Раніше у Державній службі статистики підрахували, як зросли доходи українців за період із 2012 по 2020 рік. З огляду на інфляцію обсяг реальних доходів додав 21,6%.

За інформацією Держстату, зокрема, у 2020 році підвищення обсягу реальних доходів становило 4,5%. При цьому раніше статистичне відомство оцінювало приріст лише у 2,6%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу