НБУ погіршив прогноз зростання ВВП

Поділитися:

Національний банк України погіршив прогноз зростання ВВП на поточний рік, знизивши його з 4,2% до 3,8%. При цьому поліпшив на 2022 рік – до 4%. За словами представників Нацбанку, економіка країни відновлюється, однак значно повільнішими темпами, ніж це очікувалося на початку року.

Відомо, що це пов’язано з посиленням карантинних заходів, що вже негативно позначилося на загальній динаміці ділової активності всередині країни. Свою роль зіграв і інший фактор – ефект більш низьких торішніх урожаїв, який істотно погіршив показники всієї сфери сільського господарства.

Крім того, посилення конкуренції на деяких зовнішніх ринках і посилення торговельних санкцій з боку РФ спричинило зниження обсягів промислового виробництва. При цьому зростання в світі цін на ресурси і сировину чи скільки-небудь значуще позначилася на вітчизняній економіці.

Слід зазначити, що за прогнозами експертів, з квітня-червня поточного року економіка повинна повернутися до стійкого зростання. До цього її буде підштовхувати посилюється споживчий попит.

Також, в 2022-2023 роках також очікується стабільне економічне зростання – на рівні 4%, відзначається в матеріалах НБУ. Цьому має сприяти прихід в Україну іноземних інвесторів.

Нагадаємо, що у Верховній Раді України озвучили цифри щодо того, скільки ВВП дала б тіньова економіка державі, якби система запрацювала чесно. Про це повідомляє голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України (НБУ) прийняв рішення про підвищення облікової ставки з 6,5% до 7,5%. Про це повідомляється на сайті Нацбанку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу