НБУ не хоче підкріплювати банки готівкою

Поділитися:

На 90% скоротилася частка НБУ в підкріпленні банків готівкою за чотири роки. Такі результати – після переходу на делеговані модель організації готівкового обігу. Вона передбачає передачу частини готівки Нацбанку делегованим банкам, щоб забезпечити ліквідними засобами регіони. Про це розповіли у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

Відомо, що до 2016 року в Україні діяла частково контрольована модель. Тоді підкріплення операційних кас банків відбувалося повністю коштом центробанку.

У НБУ стверджують – скорочення показника стало результатом розширення діяльності уповноважених банків і розвитком компаній – Cash-in-transit. Це фірми, які надають послуги інкасації. Від минулого року вони мають право зберігати і обробляти готівкові. Зараз уповноважені банки покривають всі 24 області України.

Нагадаємо, що прес-служба Національного банку України повідомила про те, що обсяг надійшли в українські банки коштів істотно скоротився в порівнянні з минулим роком.

Так, за 9 місяців поточного року українці здали в каси банків країни на 9,5% менше готівки, ніж за аналогічний період 2019 року. У грошовому еквіваленті це – 1525,4 мільярда гривень.

Раніше повідомлялося, що в прес-службі Національного банку України заявили про те, що регулятор починає роботу над Національною стратегією фінансової інклюзії в країні. Відомо, що її втілення забезпечить максимальний доступ населення до фінансових послуг і продуктів.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила