Мінфін зараз допомагає нам випускати «зелені облігації» – глава «Укренерго»

Поділитися:

Енергетичне співтовариство Європейського Союзу не зможе підтвердити сертифікацію оператора системи передачі НЕК «Укренерго» через критичне фінансове становище самої компанії і галузі в цілому.

Щоб вирішити ситуацію, НЕК «Укренерго» планує восени поточного року випустити п’ятирічні «зелені» облігації на суму орієнтовно EUR500 млн для погашення боргів перед виробниками зеленої електроенергії за 2020 рік, повідомив глава НЕК Володимир Кудрицький.

«Підстава це стверджувати дає наша підготовка, яку ми ведемо вже кілька місяців, розуміння цього процесу, а також той факт, що в держбюджеті передбачено кошти на держгарантії під випуск таких облігацій. Також у нас достатньо інструментів, ми бачимо підтримку державних органів влади в цьому процесі. Якихось принципових перешкод ми зараз не спостерігаємо», – сказав Кудрицький.

За його словами, випуск цих облігацій дасть можливість НЕК покрити залишок заборгованості перед ДП «Гарантований покупець» за 2020 рік.

На цю тему говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з Володимиром Кудрицьким, главо правління «Укренерго».

«Мінфін досить активно підтримує такий варіант випуску так званих «зелених облігацій» «Укренерго». Саме, щоб наша компанія цей випуск здійснила. І ми досить активно протягом останнього місяця працюємо з командою Мінфіну для того, щоб такий випуск відбувся. Мінфін має величезний досвід розміщення цінних паперів на міжнародних ринках, як відомо. У них є велика експертиза. І, до того ж, вони – наш акціонер. Тому зараз підтримка цього процесу є. І ми дійсно маємо намір цієї осені розмістити облігації, які дозволили б нам покрити борги перед «Гарантованим покупцем», які накопичилися протягом 2020 року. Зауважу, що ці борги пов’язані не тільки зі спецобов’язкими для забезпечення зеленого тарифу для виробників з відновлюваних джерел енергії. Також частина цих боргів пов’язана з забезпеченням спецобов’язків за тарифами для населення», – розповів посадовець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу