«Малий та середній бізнес зрозумів, що з невеликою підтримкою держави можна отримувати прибуток» – експерт

Поділитися:

Минулого тижня за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» підприємцям видали 584 позики на 1,43 млрд грн. Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів.

Загалом з моменту старту програми «5-7-9%» представники мікро, малого та середнього підприємництва (ММСП) отримали від уповноважених банків 26 410 кредитів на 69,7 млрд грн. З них 8,38 млрд грн бізнес отримав на інвестиційні цілі, 39,19 млрд грн – як антикризову підтримку, 22,18 млрд грн – як рефінансування отриманих раніше позик.

Нагадаємо, у проекті Державного бюджету на 2022 рік на компенсацію частини кредитних ставок передбачено 3 млрд грн.

Подробиці теми розповів президент Асоціації українських банків Андрій Дубас в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Підприємці малого та середнього бізнесу зрозуміли, що з невеликою підтримкою держави можна розпочинати власний бізнес. Тут дуже важливий момент полягає у самому підході підприємців до цього питання. У нас реформа банківської системи відбулася у період 2014-2019 років. І після того, як багато банків вивели з ринку, довіра до банківської системи, була надзвичайно низька. І звичайно ж, всі операції з яких-небудь кредитів і позик також відчули на собі цей ефект», – сказав він.

При цьому фахівець уточнив, що бізнесмени України мають знати три обов’язкові пункти перед тим, як іти за кредитом до українських банків.

«На сьогодні ті підприємці, які розраховують отримати кредит у банку, повинні розуміти три найбільші істини, які існують у всьому світі. Тобто не Україна їх вигадала. Ми лише після реформи банківської системи стали поступово впроваджувати їх. Перше – бізнес має бути зрозумілим і мати адекватну бізнес-модель. Тобто він у перспективі має бути прибутковим та мати потенційний бізнес-план. По-друге, підприємець повинен розуміти, що під будь-який кредит має бути відповідна ліквідна застава. Тому що банк оперує не лише власними коштами. І третій момент – це звичайно прозорість ведення бізнесу та постійна фінансова звітність. На жаль, із двома останніми пунктами у нас у країні не дуже добре. Ми маємо дуже велику частку тіньової економіки в Україні. І багато підприємців у 2020 році звернулися до банків та отримали множинні відмови у кредитах саме через це. Бізнес – це завжди ризик. Держава може покрити лише якісь відсотки, але тіло кредиту видає банк, яке він узяв зі своїх вкладників. Тому банку потрібні гарантії для того, щоб виконати вимоги НБУ щодо всіх можливих ризиків», — сказав експерт.

Нагадаємо, що 25 жовтня 2021 року Україна отримала макротранш від Міжнародного валютного фонду у розмірі 600 мільйонів євро. Отриманий кредит, за словами Мінфіну України, буде направлено до державного бюджету.

Повідомляється, що кошти, надані Євросоюзом, будуть спрямовані на допомогу фінансуванню бюджетних потреб, а також як зменшення фінансового навантаження на бюджет країни.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу