«Локдаун і карантин – не перешкода приватизації» – експерт

Поділитися:

Верховна Рада хоче розблокувати процес великої приватизації і ухвалити в цілому законопроект №4543.

У державному бюджеті на 2021 рік передбачено 12 млрд грн надходжень від приватизації: 3 млрд грн – від малої приватизації і 9 млрд грн – від великої приватизації. Велика приватизація включає об’єкти балансовою вартістю понад 250 млн. грн.

У Верховній Раді вважають, що існують “запобіжники”, які не дадуть можливості зловживати процесом приватизації. Об’єкти подаються на приватизацію за рішенням Кабінету міністрів, а великі об’єкти готуються на приватизацію інвестиційними радниками, в тому числі Кабмін стверджує стартову ціну. Об’єкти, приватизація яких заборонена, перераховані в ст.4 закону “Про приватизацію”. Депутати розглядатимуть “ще один запобіжник” – законопроект №4020 про список заборонених до приватизації підприємств і підприємств, у яких заборонено відчужувати контрольний пакет акцій (50% +1 акція).

Серед об’єктів, які в цьому році планується виставити на продаж, колишній завод “Більшовик” в Києві, “Президент-готель”, Об’єднана гірничо-хімічна компанію, обленерго, “Украгролізинг”.

Питання великої приватизації обговорили в ефірі телеканалу “Перший Діловий” з генерал-майором юстиції, експертом з питань національної безпеки Василем Вовком.

Зокрема, він висловив свою думку, чому затягується старт процесу приватизації. Він вважає, що протиріччя в Раді, а також більш нагальні питання гальмують питання початку приватизації.

“Я вважаю, що причина, яку називають: що пандемія стала підставою, для того, щоб зупинити приватизацію і всі процеси, які з нею пов’язані – десь надумана річ. Тому що це не той процес, який може зупинити пандемія. Може змінити формати, графіки, якісь інші елементи процесів, але не приватизацію”, – зазначив експерт.

Також він вважає, що люди негативно сприймають процес приватизації через погані приклади, коли українські підприємства власники доводили до банкрутства.

“Як люди сприймають приватизацію? Приватизація за великим рахунком – це вливання коштів в економіку держави, в силу держави. А в нас люди сприймають не так. Ми маємо погані приклади”, – переконаний експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу