«Ліквідація Мінагрополітики була великою помилкою», – експерт

Поділитися:

Відповідно до прийнятої наприкінці минулого року постанови Кабміну, відновлення діяльності Мінагрополітики мало стартувати вже через кілька днів – 1 лютого. Але 26 січня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики депутати перенесли початок роботи сільгоспвідомства ще на місяць – на 1 березня. Додаткові 28 днів планується використати для «консультацій» про перелік повноважень Мінагропроду.

Своєю чергою громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) від імені своїх членів (Аграрний союз України, Всеукраїнська Аграрна Рада, Всеукраїнська асоціація громад, асоціації «Союз птахівників України», «Українська аграрна конфедерація» і «Український клуб аграрного бізнесу») закликає відновити Міністерство аграрної політики і продовольства України з повним функціоналом і повноваженнями, які передбачені чинним положенням про дане відомство, затвердженим у 2015 році.

Отже, які саме повноваження нового аграрного Міністерства відстоюють сьогодні українські працівники сільського господарства? Про це говоримо з колишньою виконуючою обов‘язки міністра аграрної політики та продовольства Ольгою Трофімцевою.

Півтора року не було профільного Міністерства. В деяких колах звучали перестороги, побоювалися, що будуть проблеми з експортом. Але уряду доводилося іноді навіть зупиняти апетити аграріїв щодо експорту. То ж чи дійсно так все було погано без Міністерства аграрної політики та продовольства?

«Я абсолютно впевнена, що ліквідація Міністерства аграрної політики та продовольства була великою помилкою, – наголошує Ольга Трофімцева. – На цій позиції я залишаюся й зараз. Ось щодо експорту. Останній рік взагалі був якимось нетиповим, скоріше виключенням аніж правилом. Нумо згадаймо хоча б великі протистояння, які стосувалися ринку мінеральних добрив і їхнього постачання українським аграріям. Були ще деякі моменти. Усі вони, разом узяті, показали, що профільного Міністерства не вистачає». 

На думку ексміністра, сама потрібність Мінагрополітики взагалі не повинна обговорюватися. Обговорювати треба якраз – яким чином найшвидше й найефективніше це Міністерство може бути відновлено з повноцінним функціоналом. Це те, на чому наполягала Ольга Трофімцева з самого початку.

«Наведу лише один довід щодо цього, – говорить експерт. –  Подивимось на наших міжнародних партнерів, на основні країни, які сьогодні є потужними не тільки з точки зору аграрного експорту, а й усього промислового комплексу, на країни, які є великими гравцями на світовому ринку. У кожній з цих країн є профільне Міністерство, яке займається аграрним сектором та лобіює інтереси галузі, як усередині держави, так і поза її межами».

Сьогодні майже всі  аналітики погоджуються з думкою про те, що у ліквідації Мінагрополітики не було жодної економічної причини. Це є цілком політичне рішення попереднього уряду Олексія Гончарука. То що ж спонукало колишній уряд прибрати таку найважливішу державну керівну структуру для українських аграріїв?

«Зізнаюся, мені важко пояснити цей крок попереднього уряду, – каже Ольга Трофімцева. – Про це повинні розповісти ті люди, які ліквідовували Міністерство, зокрема й колишній прем‘єр-міністр пан Гончарук. Зауважу тільки, що я дійсно не бачу ніяких не лише економічно, але й навіть політично обґрунтованих факторів, які призвели до такого шкідливого для українського сільського господарства кроку. Скоріше за все, це було якесь ситуативно-політичне рішення, без жодного розрахунку на перспективу, на досягнення якоїсь конкретної мети. Справжніх його причин ми не знаємо дотепер. Але шкоду ліквідація профільного відомства нашим аграріям нанесла неабияку».

Які ж саме з аграрних секторів найбільше постраждали від нерозумного рішення колишнього уряду? Передусім агросектор почав сильно здавати свої позиції на зовнішніх ринках, констатує колишній міністр. Фактично припинився лобізм українських аграріїв на міжнародній арені. І це, попри професійну роботу торгового представника України Тараса Качки у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. Та все одно – після втрати Мінагрополітики зникли системність і рівень представництва українського сільського господарства у світі. На думку Ольги Трофімцевої, це найбільший негатив від ліквідації аграрного відомства.

«З конкретних же негативних моментів повторю, що навесні минулого року виникла тяжка ситуація з постачання нашому сільському господарству мінеральних добрив, – говорить експерт. – Але це лише конкретика. Загалом же силами однієї Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, сільськогосподарських асоціацій, які відстоюють інтереси аграрної продукції України дуже професійно, без Мінагрополітики представити нашу продукцію у світі на найвищому рівні неможливо. Це я стверджую як професіонал. Ні в комісії, ні в асоціацій просто немає тих повноважень, якими було наділено Мінагрополітики».

Продовжуючи думку Ольги Трофімцевої, можна сказати, що в будь-якого міністерства та в його очільника куди більше повноважень, аніж в будь-якої міжвідомчої комісії чи тим більше – в сільськогосподарської асоціації, попри те, що і там, і там працюють справжні професіонали. Рівень не той. І це прекрасно розуміють нинішні українські аграрії. Щось теперішній уряд зрозумів, тому й відновлює Міністерство агрополітики. От тільки українським фермерам та керівникам агропідприємств вельми не до вподоби, що відомство відроджується з обмеженими повноваженнями. Їм потрібне справжнє відомство, яке зможе гідно й комплексно представити вітчизняний АПК у світі. Тільки тоді розгорнеться справжній експорт аграрної продукції – найсильніший бік нашої держави. Тому аграрії виходять на протести.

Нагадаємо, до 1 лютого 2021 року має завершитися відновлення Міністерства аграрної політики та продовольства України. Таку постанову на днях було прийнято Кабінетом міністрів України.

Також раніше ми писали про те, що минулого року на засіданні фракції «Слуга народу» обговорювалося питання створення Міністерства аграрної політики шляхом розділення Мінекономрозвитку на два міністерства. Також відомо, що відновлене міністерство може очолити Роман Лещенко, який зараз обіймає пост керівника Державного геокадастру.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила