Криза негативно вплинула на кредитування

Поділитися:

За результатами нового опитування Нацбанку про умови банківського кредитування, в другому кварталі продовжилося негативний вплив на попит на споживчі кредити і кредити для бізнесу.

Дані, які надав НБУ говорять про те, що банки, які беруть участь в опитуванні, мають намір пом’якшити умови кредитування для того, щоб відновити попит на кредити.

Так, в період з квітня по червень 2020 року порівняно з минулим кварталом попит бізнесу на кредити майже не змінився. Але видно певне зростання з боку малих і середніх підприємств (МСП). Тут ключовими факторами стали реструктуризація боргу, здешевлення вартості кредитів, потреба в запасах коштів та оборотному капіталі.

З боку великих підприємств головними чинниками зниження попиту стали – зменшення їх потреб в запасах коштів, оборотному капіталі і капітальні інвестиції.

Зниження попиту на кредити спостерігається і серед населення, зокрема споживчі позики, через пригнічених споживчих настроїв і зменшення витрат на товари тривалого користування.

Відомо, що опитування проводилося з 18 червня по 9 липня 2020 року серед 24 банків, частка яких в загальному обсязі активів банківської системи становить 91%.

Нагадаємо, що пандемія коронавірусу змусила українців збільшити витрати і спустошити власні запаси коштів для того, щоб покрити базові потреби своєї сім’ї і домогосподарства. Про це свідчать дані Державної служби України.

Вказується, що за підсумками першого кварталу 2020 року рівень заощаджень співгромадян різко впав.

Раніше повідомлялося, що за підсумками 2019 року Україна стала найбіднішою країною в Європі. Такі дані надали в Світовому банку, розповів глава приватного інвестиційного фонду в Сполучених Штатах Америки.

За словами бізнесмена, Україна зайняла останні позиції за трьома напрямками: показник ВВП на душу населення (3 659,03 долара), ВВП на душу населення з урахуванням паритету купівельної спроможності (13 341,2 долара), ВВП на душу населення з урахуванням паритету купівельної здатності в постійних цінах 2017 роки (12 810 доларів).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу