«Корупцію треба шукати не в ДАБІ, а серед забудовників» – експерт

Поділитися:

У Києві біля центрального офісу Міністерства розвитку громад і територій України пройшла акція протесту проти призначення Ірини Король тимчасово в.о. керівника ДАБІ.
Протестуючі прийшли з плакатами “Ні корупції в ДАБІ!”, “Корупціонери, геть із будівництва!” “Король, Кудрявцев і Чернишов – корупційні спрут!”, а також з муляжами пачок 100-доларових купюр, які вони розклали на порозі міністерства.
Ініційована Кабінетом міністрів реформа державного архітектурно-будівельного контролю через півроку привела до майже повної втрати керованості в галузі, виникнення безлічі нелегальних будівництв і збитків для сумлінних забудовників.
До теперішнього моменту, згідно з планом реформи, вже повинні були б працювати органи, створені на заміну ДАБІ. Однак дозволу на будівництво підприємці досі отримують саме в цьому відомстві.
Передбачалося, що введена реформа архітектурно-будівельного контролю збереже статус-кво в корупційній системі, унеможливить розгляд справ за участю ДАБІ в судах і створить ризик збільшення кількості самовільних об’єктів.
Про це йдеться у відкритому листі Національної спілки архітекторів України, Конфедерації будівельників, ГО “Разом проти корупції” та Коаліції “Реанімаційний Пакет Реформ до президента, Верховної ради та Кабінету міністрів України”.
У той же час, експертне середовище пропонує власний шлях реформування галузі.
“Реанімувати робочу групу при Міністерстві розвитку громад і територій України / Уряді, оновити її персональний склад, залучити до неї представників галузі та експертного середовища, забезпечити участь в її роботі керівництва ЦОВВ. Забезпечити прозору процедуру експертних обговорень усіх наступних змін і кроків впроваджуваної реформи сфери містобудування , а також зважене і системне реформування галузі “, – йдеться в листі.

Ось це і аналізує експерт з містобудування Віктор Глеба.

На думку Віктора Глеби, на проблему корупції в ДАБІ все дивляться однобоко. Вважається, що якщо забудовник не отримав дозволу або заплатив 10 доларів за квадратний метр, це страшна корупція.

“Але от чомусь ніхто не запитує, а чи нормально, коли вартість одного квадратного метра у забудовників – одна тисяча доларів, – говорить експерт з містобудування. – Треба ж, нікого це не хвилює! А саме тисячу доларів зараз коштує один квадратний метр нерухомості. І якщо додати ще 10 доларів хабара, то один квадратний метр новобудови буде коштувати 1 тис 10 доларів “.

За що ж несуть хабарі забудовники в ДАБІ? Про це вони нікому не розповідають. А Віктор Глеба пояснює: за те, щоб інспекція закрила очі на невідповідність цільового призначення земельної ділянки, за те, що за проектом вилізли за межі земельної ділянки, за те, що порушені виключно всі державно-будівельні норми (ДБН), починаючи від пожежної безпеки та санітарного комфорту.

Чому ж реформа контролюючого цих забудовників органу пішла не так? За словами експерта, тому, що відразу двома своїми постановами Кабмін створив абсолютно всупереч Конституції два нових нібито контролюючі органи. Один з них – так звана державна сервісна служба.

“Однак я відкриваю Конституцію і читаю, що створення будь-яких державних органів має відбуватися відповідно до закону, – нагадує ази головного законодавства країни Віктор Глеба. – І єдиний діючий сьогодні закон – це закон про регулювання містобудівної діяльності. А в цьому законі нікого немає, серед контролерів забудовників, крім головних інспекторів будівельного нагляду! Так яким же чином була створена якась сервісна або технічна служба, якщо вона не передбачена законом? ”

Віктор Глеба нагадує ще, що відповідальність за це беззаконня несе Міністерство регіонального розвитку. В законі передбачена кримінально-адміністративна відповідальність. Але ніхто в Мінрегіоні, і міністр, в тому числі, не був покараний.

А тим часом народні депутати від “Слуги народу” півроку з подачі прем’єр-міністра, який ініціював законодавчі зміни, пишуть проекти, замість того, щоб читати Конституцію. За словами Віктора Глеби, це як в старому радянському анекдоті виходить – “чукча не читач, чукча письменник”. Наші нардепи – це саме письменники.

“Реально ж відбувається наступне, – повідомляє експерт. – Забудовники, то один, то інший судяться з урядом за допомогою своїх кишенькових громадських організацій і кишенькових активістів. Деякі з них дійшли до того, що оскаржують самі державно-будівельні норми. Тобто вони їх самі порушували, а тепер стали оскаржувати ці норми в судах! ”

Експерт робить висновок. Корупцію слід шукати не в ДАБІ, а серед забудовників.

Нагадаємо, у Мінрегіонрозвитку продумали проект закону, в результаті якого будуть захищені інвестори новобудов в Україні.

Також ми написали про те, що в Україні з’явилася нова фінансова піраміда.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу