Альтернативні енергетики звинуватили обленерго в жадібності

Поділитися:

Будівництво електростанцій з відновлюваних джерел енергії  (ВДЕ) в Україні дорожче ніж в інших країнах. Винні у цьому вітчизняна бюрократія та корупція. Про це говорили інвестори  в відновлювальну енергетику на конференції «Інвестиційний колапс чи “зелений компроміс”: що обирає Україна?»

Управитель з розвитку бізнесу Scatec Solar, член ради Європейсько-українського енергетичного агентства Аліна Свідерська зазначила, що коли компанія  Scatec Solar заходила з інвестиціями в Україну в 2017р, представники компанії перевіряли як законодавство, так і державні гарантії України. Однак не дивлячись на це, та маючи досвід інвестицій у ВДЕ в 18 країнах протягом 13 років, компанія не опинялась в такій кризі як в Україні.

«Нам постійно кажуть, що в Україні найвищий «зелений» тариф у Європі. Якщо дивитися суто на цифру, вона дійсно вище ніж 15, 12, 10 євро-центів/кВт-год. Але ніхто не порівнює ризиків в країні, ніхто не порівнює вартість будівництва в Україні. Ми будуємо у різних країнах по усьому світу, і ніде так дорого не будували як в Україні. Нігде не коштує так дорого підключитися до мережі, до обмереж, як в Україні. Саме через бюрократію і через корупцію. У нас у головному офісі всі запитують – як так можливо? чи воно точно так є?», – розповіла Свідерська.

За словами Свідерської, українська енергетика переживає не найкращі часи. Проте безліч звинувачень лунає у сторону «зеленої енергетики», хоча вона займає тільки 5% генерації.

«Так, зараз в Україні атомна генерація дійсно найдешевша (якщо не брати до уваги вартість утилізації атомних відходів та процес виведення з експлуатації).

Проте, більшість блоків нашої атомки вже пережили свої життєві цикли, і деяким залишилось ще 5-10 років. І що далі?

Будувати нову атомну генерацію дорожче, ніж нову зелену. Не кажучи про те, що виведення атомки з експлуатації – займає десятки років та мільярди доларів.

Свіжий приклад зі Швейцарії, яка наприкінці 2019 року почала виведення з експлуатації Мюлеберської станції – цей процес триватиме 15 років, коштуватиме 3 мільярди доларів та згенерує близько 200 тисяч тонн радіоактивних відходів», – розповіла представник компанії-інвестора.

За словами Аліни Свідерської, вони  разом з іншими учасниками в галузі відновлюваних джерел наполягають на зустрічі з керівництвом України, для того щоб донести позицію міжнародних інвесторів.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу