Кабмін хоче продовжити ПСО на оптовому ринку електричної енергії

Поділитися:

Український уряд може пролонгувати на один-два місяці дію умов спеціальних зобов’язань на ринку електроенергії після 1 травня (кінцевого терміну дії). Про це пишуть ЗМІ, посилаючись на джерела, зокрема, у Міністерстві енергетики.

Зазначається, що продовжити термін дії ПСО планують, щоб мати час на підготовку зваженого рішення. Повідомляється також, що жодних змін не очікується. Триває процес узгодження.

Відомо, що на урядовому засіданні 21 квітня це питання не піднімали.

20 квітня Нацкомісія з держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг передала в Кабінет міністрів проект змін до ПСО на ринку електроенергії. В енергорегуляторі заявили: якщо урядовці не встигнуть розглянути та затвердити його – дію положення щодо спецзобов’язання продовжать на деякий час.

Один з варіантів нового ПСО – “фінансове” ПСО, яке передбачає компенсацію різниці між ринковою вартістю електроенергії та ціною її продажу населенню компаніями, на яких воно буде покладене.

Ще однією із можливих змін ПСО може стати продаж генерацією електроенергії населенню, оминаючи держпідприємство “Гарантований покупець”, яке зазвичай купує її в “Енергоатома” та “Укгідроенерго”, продаючи постачальникам універсальних послуг задля поставок побутовим споживачам.

Нагадаємо, що в ЄС підрахували вартість електроенергії в Україні та Європі. Згідно з інформацією, опублікованою у квартальному звіті Європейської комісії, вартість електроенергії для українських побутових споживачів в I кварталі 2021 рік залишається в середньому в 4-7 разів нижче, ніж в країнах Європи і становить менш як 5 євроцентів/кВт-год.

Раніше повідомлялося, що українцям можуть повернути скасований раніше пільговий тариф на електрику за перші 100 кВт-год, однак з іншого вартістю.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу