Кабмін готує новий механізм перерахунку за неякісні комунальні послуги

Поділитися:

Український уряд має намір поліпшити якість надаваних населенню комунальних послуг шляхом перерахунку вартості неякісних послуг ЖКГ. Такий проект “Про затвердження Порядку здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або неналежної якості” презентували днями в Кабміні.

Відомо, що даний документ був розроблений Мінрегіоном та оприлюднений на сайті відомства.

Проект передбачає введення нового механізму перерахунку вартості теплової енергії, гарячого водопостачання, централізованого водопостачання. Крім того, документ передбачає якісні та кількісні характеристики за видами комунальних послуг, виходячи з яких виробляється оцінка якості та обсягу по кожній з надаваних громадянам комунальних послуг.

Також проект закріплює особливості проведення перерахунку вартості комунальних послуг залежно від виду договору, укладеного між виконавцем і споживачем, і умов нарахування плати за ці комунальні послуги.

Так, тепер перерахунок за неякісну послугу буде здійснюватися надавачем послуги на підставі складеного акту-претензії. При цьому якщо такий акт надійде від одного споживача, який проживає в багатоквартирному будинку, перерахунок буде здійснюватися для всього будинку.

Слід зазначити, що перерахунок планують проводити незалежно від наявності у споживачів боргів за комуналку.

Нагадаємо, що згідно з даними Державної служби статистики, нарахування за житлово-комунальні послуги з урахуванням електроенергії в лютому 2021 року склали 27,3 млрд грн, на 39,3% більше, ніж в лютому минулого року (19,6 млрд грн).

Раніше повідомлялося, що в Україні вартість комунальних послуг може зрости щонайменше вдвічі через відмову уряду від державного регулювання цін на природний газ. Такі розрахунки наводить народний депутат від «Батьківщини» Олексій Кучеренко. Він переконаний, що українцям в наступному опалювальному сезоні загрожує «повний фінансовий і енергетичний колапс».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу