Хто прийде на місце Смолія?

Поділитися:

1 липня 2020 роки банківський сектор  здригнувся від заяви глави Національного банку України Якова Смолія про його відставку.

Головною причиною такого рішення чиновник назвав систематичний політичний тиск на Національний банк. Банківське співтовариство і багато експертів відреагували на цю новину розчаруванням і побоюваннями. Однак були й ті, хто вважає, що катастрофи немає, і що Смолій особливо нічого не досяг на цій посаді.

Аналітики висловлюють думку, що керівництво Нацбанку виступало проти додаткового друкування грошей, і ось як раз Якова Смолія змушували включити цей верстат.

Незважаючи на те, що залишається багато питань і багато припущень, зараз постало питання про те, хто ж займе його місце.

Профільні фахівці називають кілька кандидатів на пост глави Нацбанку. Серед них: Володимир Лавренчук, який вже балотувався на пост глави Нацбанку після Валерії Гонтаревої, Кирило Шевченко – голова правління «Укргазбанку», Богдан Данилишин – голова Ради НБУ, Олена Щербакова – член Ради НБУ, Тимофій Милованов – екс-міністр економіки і Роман Жуковський – радник Світового банку.

У кого ж з цих людей найбільші шанси сісти в крісло глави Центробанку?

Свою думку з приводу цього питання і ситуації, що склалася, в цілому, для Першого Ділового телеканалу висловив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

На його думку, в реальності є лише один фаворит – Кирило Шевченко. Всі інші для відводу очей.

«З цих «для відводу очей» було б два прекрасних варіанти, це Милованов і Лавренчук, але на жаль, це нереально. І два жахливих кандидата – це Данилишин та Щербакова », – говорить банкір.

Також фахівець вважає, що звільнення Смолія – ​​це суть процесу знищення незалежності Нацбанку та знищення незалежної політики НБУ. Надалі напевно політика буде інша.

«Будуть запускати верстат. Десь так воно буде. Я так думаю », – додав він.

Разом з тим інвестиційний банкір розповів і про занепокоєння в банківському співтоваристві. Фурса говорить, що банкіри побоюються, що замість сильного регулятора, отримаємо черговий ручний орган, побоюються запуску верстата, побоюються повернення домайданівської практики, коли не було нормальної регуляції, побоюються виведення грошей через держбанки.

«Є хороший регулятор, який працює, і його ламають. Це не до добра, в будь-якому випадку », – підсумував Сергій Фурса.

Питання з приводу відставки Смолія будуть виникати ще довго. Зокрема багатьох цікавить, невже політичний тиск на нього було таким сильним, що він змушений був покинути свою посаду? На жаль, про це ніхто не може сказати, крім самого Смолія. Відомо тільки те, що у глави НБУ була зустріч з президентом України, після якої він і підписав заяву про відставку.

Нагадаємо, що заяву про відставку глави Національного банку України Якова Смолія обійшлося регулятору в суму понад 200 мільйонів доларів через різкі хвилювань на міжбанківському ринку.

Також ми писали, що в президентській фракції назвали чотири можливі сценарії подальшого розвитку подій у зв’язку з відставкою поточного глави Національного банку України Якова Смолія.

Вірогідні чотири сценарії:

Перший передбачає, що глава країни Володимир Зеленський особисто зацікавиться заявою Смолія про політичний тиск щодо НБУ, вирішить цю проблему і чиновник залишиться главою Нацбанку;
Другий варіант передбачає аналогічний сценарій тільки вже відносно фінансового комітету;
Також може скластися сіутуація, що нардепи просто не проголосують за відставку Якова Смолія;
Останній варіант найбільш негативний і передбачає байдужість влади до теми хвилювань всередині НБУ. Як наслідок, Рада у своєму «улюбленому» турборежимі звільнить Смолія і не буде вникати в проблематику питання.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу