Герус заявив про політичну складову в зупинених енергоблоках

Поділитися:

Дев’ять енергоблоків українських теплоелектростанцій відключили на аварійний ремонт, ще шість не працюють через нестачу якісного палива. Про це розповів глава енергетичного комітета Верховної Ради Андрій Герус.

Не функціонують чотири енергоблоки Криворізької ТЕС і по одному енергоблоку на Придніпровській ТЕС, Ладижинської ТЕС, Добротвірської ТЕС, один енергоблок також не працює на Слов’янській ТЕС (Донбасенерго) і на ремонт виведений енергоблок Вуглегірської ТЕС. Ще шість енергоблоків не працюють через нестачу палива.

Андрій Герус пообіцяв, що Укренерго збалансує систему енергопостачання, щоб споживачі отримували енергію в потрібній кількості.

Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що протягом 2021 року вийшло в аварійний ремонт рекордну кількість енергоблоків ТЕС. У певний момент їх кількість сягала 20. Недоотримана потужність становила 5,5-6,5 ГВт.

Подробиці теми розповів народний депутат України Андрій Герус в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Станом на понеділок, 8 лютого, вже не 9, а 10 блоків знаходяться на аварійному ремонті. Я думаю, що тут є дві причини. Перша полягає в тому, що в ці енергоблоки не інвестували гроші для своєчасного ремонту. До того моменту, як відбулася приватизація – це років 10 тому і до сьогоднішнього моменту гроші заробляли, але на блоках економили, тому необхідної модернізації вони так і не отримали», – сказав експерт.

Також Герус заявив про можливий політичний мотив у зупинці блоків.

«Друга причина полягає в тому, що іноді у деяких компаній просто немає бажання працювати й можливо тут навіть присутня якась політична складова. Коли стільки блоків виходять в аварійний ремонт практично одночасно, то тут є ґрунтовна причина підозрювати всякі такі речі», – вважає він.

При цьому фахівець запевнив, що на поточний момент українська енергетична система цілком збалансована.

«Все нормально, електроенергія береться з інших джерел. Іноді можуть трапитися такі ситуації, що якісь блоки спеціально не запускають або ж спеціально переводять на аварійний режим. Іноді це трапляється через певне неоптимального планування їх роботи. Тоді ми й бачимо такі ситуації. Адже дуже великий збіг, що в такі морозні та холодні періоди для України у нас дуже багато блоків знаходяться в ремонті або без джерела для виробництва електроенергії», – підкреслив народний депутат.

При цьому головна проблема полягає не в тому, що уряд зменшив свої вимоги для кількості запасів вугілля на ТЕС, а в тому, що навіть ці цифри не були дотримані.

«Дотримуватися мінімальних гарантованих обсягів запасів вугілля на складах ТЕС – є однією з ліцензійних умов. Відповідно, що у зворотному випадку – це є прямим порушенням даних умов. В такому випадку НКРЕКП повинна почати перевірки й з’ясувати, які саме компанії не дотримувалися даних цифр. Потрібно дочекатися відповідних висновків і рішень щодо певних санкцій для таких компаній», – вважає Герус.

Він зазначив, що загальна картина в даній ситуації виглядає не дуже добре і першопричини такого стану справ полягають в тому, що Україна сильно розраховувала на одного конкретного учасника ринку, чого звичайно ж робити було не можна.

«Не можна розраховуватися на одну компанію, повинна бути диверсифікація ринку і максимальна незалежність від будь-якої монополії», – резюмував він.

Нагадаємо, що запаси вугілля, які зберігаються на теплоелектростанціях і теплоелектроцентралях, скорочуються.

Станом на 1 лютого їх нарахували 578,7 тисячі тонн, тоді як на всі необхідні цілі їх повинно бути як мінімум удвічі більше. Такі дані оприлюднили в Міненергетики після аналізу запасів ТЕС і ТЕЦ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу