«Газпрому» обмежили можливості щодо використання «Північного потоку»

Поділитися:

Суд ЄС в Люксембурзі відхилив апеляцію Німеччини, залишивши чинним рішення суду попередньої інстанції від 2019 року щодо доступу російського «Газпрому» до газогону OPAL, яке було ухвалене на користь Польщі. Це рішення обмежувало можливості російського газового монополіста на використання газогону OPAL, наземної гілки «Північного потоку», яка поєднує його із газотранспортною системою Центральної та Західної Європи.

Раніше Росія могла використовувати лише половину потужностей OPAL, проте у жовтні 2016-го Єврокомісія дозволила російській газовій компанії брати участь в аукціонах на прокачування «блакитного палива» цим трубопроводом, що давало змогу доступу до 20-30% потужностей газогону OPAL.

Польщі вдалося оскаржити рішення щодо розширення доступу РФ до OPAL у Європейському суді, і той у 2019-му скасував рішення Європейської комісії. Польща мотивувала вимогу тим, що це б зробило ЄС більш залежним від російського газу, що загрожувало б енергетичній безпеці.

Суд визнав, що Єврокомісія ухвалила рішення з порушенням принципу енергосолідарності. ФРН оскаржила це рішення, проте у Євросуді відхилили апеляцію.

Раніше повідомлялося, що Генеральний директор Nord Stream 2 AG заявив, що будівельні роботи на газопроводі «Північний потік – 2» планують завершити до кінця літа. Відповідно, його буде запущено вже в цьому році.

Також ми писали, що перед військово-морських експертів і в НАТО дуже серйозно ставляться до питання про те, чи буде Росія використовувати «Північний потік-2» у військових цілях.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу