«Газпром» продовжує скорочувати транзит газу через Україну

Поділитися:

За добу через Україну транспортується до 87,7 мільйонів кубометрів газу. Про такі дані свідчить заява голови «Оператора ГТС України».

В той же час «Газпром» в черговий раз не забронював допомогу в газопроводі «Ямал-Європа» і «зменшив транзит через Україну зі 109 млн кубометрів на добу до 87,7 млн», – уточнив голова «ОГТСУ» .

В результаті, вважає фахівець, Європа була змушена встановити рекордні відбори палива з газових сховищ через зменшення «Газпромом» обсягів транзиту газу до Євросоюзу через Україну та Польщу. Відбори палива стали максимальними, якщо відраховувати від початку сезону опалення, і досягли рекордних 762 мільйонів кубічних метрів. До того ж зафіксовано рекорд (з 2011 року) щодо підйому палива.

За словами члена дирекції «Оператора ГТСУ», суттєво зменшилася наповненість ПСГ (до 62,9 мільярда кубометрів), що на сьогодні становить лише 58,3% від максимального обсягу, а це менше, ніж у 2020 році на 22 мільярди кубометрів.

Він також підкреслив, що насправді в даній ситуації не йдеться про економічні рішення, оскільки постачання знижуються на тлі високої вартості газу в Європі. Відтак, вважає голова ОГТСУ, Росія намагається збільшити політичний тиск із метою запустити «Північний потік-2» на власних умовах.

Раніше ми вже писали про різке скорочення постачання газу до Європейських країн у вісім разів.

Також ми повідомляли, що українська компанія «Нафтогаз» поскаржилася до Європейської комісії на російський «Газпром» через зловживання домінуючим становищем на газовому ринку Європи.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу