Фермери півдня можуть стати банкрутами через посуху

Поділитися:

Банкрутство загрожує аграріям південних регіонів України через небувалу посуху навесні і несподівану осінь без дощів. Зараз у деяких аграрних підприємств великі кредитні заборгованості, недостатньо насіння для посіву, а дощів поки немає, що загрожує майбутньому врожаю.

«Ситуація критична. Тупик повний. Зібрали ми менше, ніж посіяли в цьому році через посуху. І ось зараз ми підписалися, знову ж в кредит, з пайовиками як могли розрахувалися, податки заплатили. Щось не зійшло в сухому ґрунті, а що зійшло – вже всихає, тому що немає дощів взагалі », – скаржиться фермер.

Бувалі аграрії, які займаються рослинництвом, кажуть, що такої страшної посухи не пам’ятають. Адже ніхто не очікував, що весняна посуха продовжиться влітку, а тим більше восени.

При цьому, багато фермерів впевнені, що державні програми з підтримки аграріїв, які постраждали від посухи – малоефективні.

Слід зазначити, що через посуху і заморозків втрати сільгоспвиробників, за розрахунками експертів досягли 118 млрд грн. Миколаївщина, як і інші південні області України, в цьому році неабияк страждає від посухи.

Українські аграрії організовують масові акції протесту з вимогою, щоб уряд відшкодував збиток, заподіяний небувалою посухою. На півдні України затягується посівна через посуху.

Нагадаємо, що українські аграрії демонструють недовіру до системи агрострахування. Це підтверджують і цифри – на даний момент застрахований усього лише 1 млн гектарів, які зайняті посівами. Експерти говорять про низький рівень довіри, який обумовлений як негативним досвідом самих аграріїв, так і прикладами в інших країнах. Проте є тенденція до помітного зростання і розширення таких програм в Індії і Китаї, країнах Західної Європи та Південної Азії.

Раніше повідомлялося, що збитки, яких українські трудівники сільського господарства отримали в поточному році в результаті літньої спеки і посухи і вже осінніх заморозків, оцінюється в 118 млрд. грн.т.

За словами голови АСУ Геннадія Новікова, найбільше збитків зазнали посіви кукурудзи. Її врожайність в 2020 році на 40 відсотків упала в порівнянні з роком минулим.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу