Енергоексперт розповів, коли енергосистема України інтегрується з ЄС

Поділитися:

Останні кроки – на шляху до синхронізації української енергосистеми з європейською. 2022 рік стане останнім, коли Україна залежатиме від поставок електроенергії з Російської Федерації та Білорусі. Через рік Об’єднану енергетичну систему України мають офіційно від’єднати від цих країн та приєднати до Єдиної енергосистеми Європи -ENTSO-E. За прогнозами експертів, якщо це станеться – українські виробники зможуть експортувати електроенергію за вищими цінами, ніж всередині країни, але й імпорт може виявитися дорожчим за внутрішні ціни.

«Якщо дійсно виконають, то це мусить бути просто стрибок в підвищенні якості енергозабезпечення споживачів України. Також стабільність. Я робив дослідження, розрахунки свідчать, якщо ми перейдемо на паралельну роботу з енергосистемою ENTSO-E, то збільшиться стійкість і нашої енергосистеми, і сусідніх країн. До речі, найбільший реципієнт від цього буде польська енергосистема», – прокоментував подію енергетичний експерт Сергій Дяченко.

Також експерт енергетичних програм центру Разумкова Віктор Логацький доповнив, що питання імпорту електроенергії з Білорусії та Росії ще не знято з порядку денного.

«Якщо буде така потреба, то я думаю, що в осінньо-зимовий період особливо, уряд може повернутися до цієї ідеї. Я вважаю, що це втрата ринку для Білорусі. Звісно, вони проти. А з точки зору Російської Федерації, тут, в основному політичне питання. Ну і також економічне, – це також втрата потенціального ринку електроенергії», – сказав він.

Аби перевірити, як вітчизняна енергосистема працюватиме в унісон з європейською – у найближчий рік її двічі переводитимуть в ізольований режим роботи, при якому перевірятиметься її здатність справлятися з навантаженнями в періоди високого споживання. те, чи не залишаться українці без електроенергії в найхолодніші дні року. Станеться це в найхолодніші дні зими та найбільш спекотні дні літа.

Упродовж мінімум трьох днів лютого, коли споживання електроенергії буде максимальним, ОЕСУ буде від’єднана від енергосистем інших країн. Те саме відбудеться в червні, коли навантаження менше, ніж в пікові холодні періоди. Результатом дослідження стане математична модель енергосистем України та ЄС, яка продемонструє роботу ОЕСУ в синхронному режимі з ENTSO-E. Після завершення всіх процедур українська енергосистема буде об’єднана з енергосистемою ЄС, а “Бурштинський енергетичний острів” перестане існувати

«Якщо допустимо таку ситуацію, як наприклад у лютому цього року, коли спрацювали резерви на електростанціях і змушені були по аварійних перетоках брати електроенергію в Білорусі, такі фокуси з європейцями набагато дорожче коштують», – резюмував Дяченко.

Раніше в Міністерстві енергетики України розповіли подробиці про результати візиту до Сполучених Штатів Америки. Про це повідомив міністр профільного відомства.

Він вказав, що під час важливих переговорів з партнерами Україна представила 30 найактуальніших проектів в електроенергетиці очікуваною вартістю 16,85 млрд доларів.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила