Експерти розповіли, як може подорожчати електрика до літа

Поділитися:

В Україні вже з 1 липня очікується зростання вартості електроенергії для населення. У цьому одностайні низка експертів у сфері енергетики. Нині кіловат електроенергії коштує 1,68 гривень, а після підвищення – може становити 2,10–2,52 гривень.

Фахівці пояснюють, що поточний тариф тримається на вищевказаному рівні завдяки дотуванню з боку «Енергоатому» і «Укргідроенерго». Вони, виконуючи розпорядження держави, реалізують деяку частину продукції за вартістю, яка суттєво нижча за ринкову (15-ть копійок/кВт та одна копійка /кВт), чим провокують великі збитки.

Експерти зазначають, підвищенню цін передуватиме зміна механізму ПСО. Попередньо відомо, що зміна моделі передбачатиме перехід з 1 червня на пряму закупівлю продукції в «Енергоатома». Фахівці переконані, що через вирівнювання тарифів виграють усі.

Проте деякі спеціалісти заявляють, що поки невідомий формат нових спеціальних зобов’язань. Мовляв, якщо будуть зняті усі обмеження, вартість електроенергії може сягнути для домогосподарств і вище 3-х гривень, а то й більше.

Стосовно субсидій, то, за підрахунками експертів, частка витрат домогосподарства за новими тарифами становитиме 6 відсотків від загальної суми витрат. Водночас, після підвищення вартості електроенергії істотних додаткових видатків щодо субсидій не очікується.

Раніше ми повідомляли, що нова модель покладання спецобов’язків на учасників ринку для постачання електроенергії побутовим споживачам буде представлена 1 липня поточного року. Про такі плани Міністерства енергетики розповів Герман Галущенко, виступаючи у Верховній Раді, під час розгляду його кандидатури на посаду очільника цього відомства.

Нагадаємо, спеціальні зобов’язання на ринку електроенергії припиняють працювати з 1 травня, проте Кабінет міністрів України вирішив продовжити дію особливих умов для населення. Відомо, що поки йдеться про продовження терміну дії ПСО на один місяць, «щоб отримати відстрочку для вироблення зваженого рішення». Однак, швидше за все зобов’язання продовжать не менш ніж на 2 місяці.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу