Експерти прогнозують зростання вартості депозитів

Поділитися:

Експерти-аналітики погоджуються, що НБУ буде змушений продовжувати підвищувати облікову ставку з метою реалізації проінфляційних ризиків. Така думка висловлена ​​на тлі загострення геополітичної напруженості, як у світі, так і в Україні, досить високої інфляції, що триває в країнах, що виступають торговими партнерами, зростання цін на всі енергоносії.

Слід зазначити, що під час січневого засідання правління Національного банку з монетарних питань регулятор підвищив облікову ставку на 1 процентний пункт, що призвело до показника в 10%. Відповідне рішення НБУ ухвалив у зв’язку з матеріалізацією високої кількості інфляційних ризиків, що потребує посиленої монетарної політики.

З іншого боку, експерти прогнозують перехід до помірно жорстких монетарних умов уже у першому півріччі поточного року. Облікова ставка довше збережеться на високому рівні і знижуватиметься, відповідно повільніше. Нацбанк тільки до кінця 2022 року почне зниження облікової ставки, тому монетарні умови слід очікувати щонайменше до середини 2024 року.

Поступово реагували на підвищення облікової ставки та ставки банків за клієнтськими операціями. Зважаючи на значний обсяг ліквідності банківської системи та слабкий відгук державних банків, політика яких визначає ринок депозитів, ставки за гривневими депозитами домогосподарств почали реагувати на підвищення облікової ставки зі значною лагою і досить помірно – збільшилися на 0.25 ст. п. (на 0.6 п. п. за терміновими) із серпня по грудень 2021 року.

Водночас, заступник голови Національного банку заявив, що регулятор розраховує на початок тренду щодо зменшення рівня облікової ставки вже до кінця поточного року.

Нагадаємо, у Росії впав фондовий ринок після того, як Центральний банк 11 лютого 2022 року ухвалив рішення підняти ключову ставку на один процентний пункт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу