Експерти прогнозують посилення кризи

Поділитися:

Економічний потенціал країни буде скорочуватися, а ціни на газ, тарифи на тепло, гарячу і холодну воду стануть рости. Такий прогноз на наступний рік роблять експерти. Крім того, попри “Велике будівництво” доріг, буде відбуватися інфраструктурна деградація. Також зросте трудова міграція.

Про це розповів економіст Олексій Кущ.

“Позитивні явища будуть на індивідуальному рівні. Хтось із Української відкриє успішний бізнес, хтось поїде за кордон, хто отримає грант на навчання або наукову розробку. Але це будуть поодинокі і несистемні явища. На макрорівні очікувати серйозного економічного руху не можемо, тому що немає економічної моделі розвитку. А якщо її немає, ти не знаєш в якому напрямку рухатися “, – зазначив експерт.

Слід зазначити, що одна з ключових реформ, якої потребує Україна – демонополізація. Другою необхідною реформою економіст називає великою фіскальний маневр. Тобто зменшення податків на працю і збільшення податків на капітал, активи.

“Платниками повинні стати великі компанії, а не прості українці, які тягнуть на собі бюджет через сплату того ж ПДВ. Фіскальна революція повинна повністю перевернути цю модель в сторону людини. Потрібно ввести експортні мита на сировину і за їх рахунок сформувати національний резервний фонд. Ці кошти будуть сприяти структурній перебудові економіки “, – додає Олексій Кущ.

Третя реформа – запуск моделі економічного зростання. За словами економіста, мова йде про розробку концепції великого стрибка для української економіки. Вона допоможе повторити шлях країн, які свого часу вийшли на якісно новий рівень. Серед таких експерт називає Китай, Південну Корею, Польщу, Туреччину.

Нагадаємо, що головне питання, яке розглядалося на скликаному позачерговому засіданні РНБО – конституційна криза в Україні. Про це повідомила Юлія Мендель, прес-секретар глави держави. Також вона зробила заяву про результати засідання, пообіцявши незабаром офіційні деталі.

Раніше повідомлялося, що за даними Всесвітньої організації торгівлі, світова торгівля товарами відновилася в третьому кварталі, збільшившись на 11,6% в порівнянні з попереднім кварталом, але все ж поступається на 5,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому, за перші три квартали показник впав на 8,2% в річному численні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу