Експерт розповів, чому податковий законопроект вигідний олігархам

Поділитися:

Податковий законопроект, який мав підвищити податки і акцизи для великого бізнесу, а також зменшити можливості для маніпуляцій з боку олігархів, після підготовки до другого читання став вигідним олігархам. Про це одноголосно заявляють у експертних колах, інформує телеканал «Перший Діловий».

Кажуть: у парламенті досить сильне олігархічне лобі, яке призвело до того, що в документ внесли чимало правок і всі вони зіграли на користь великого бізнесу. В початковому вигляді у законопроекті максимальна ставка ренти на залізну руду становила від 0,1% до 16%. У першому читанні їх граничну стартову ставку підвищили, однак – вищу навпаки – обмежили: від 3,5% до 10%. А до другого читання документ надійшов ще в більш видозміненому вигляді. За словами експертів, в законопроекті повністю змінили базу оподаткування.

«Змінили базу оподаткування, і виходить так, що відсотки більші, але якщо поміряти, звідки ці відсотки беруться, то, якщо простою мовою пояснювати, ці більші відсотки беруться з меншої суми. Якщо потім перевести ці відносні показники у абсолютні цифри, конкретно, скільки кожна фінансово-промислова група буде платити, то вийде в результаті, що сума, яку вони заплатять в бюджет, вийде меншою, ніж та, яку б вони платили за попередніми ставками, які були вищі, але які були нижчі, але які платилися з більших сум», – зазначив економічний експерт Єгор Киян.

За словами експертів, олігархи не бажають позбавлятися частини зі своїх надприбутків, тож вже активізували лобістичні кола, щоб змінити законопроект на свою користь. Раніше із документу виключили норму про введення акцизу на електроенергію за «зеленим тарифом». А також відняли від ставок ренти на залізну та марганцеву руду витрати на логістику.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України презентував у стінах українського парламенту новий проект бюджету на 2022 рік.

Також повідомлялося, що стали відомі доходи бюджету від податкової амністії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу