ДТЕК проти регулятора: початок війни на ринку електроенергії

Поділитися:

Національна комісія регулювання енергетики і комунальних послуг звинуватила ДТЕК Ріната Ахметова в маніпуляціях на ринку електроенергії. По суті – це війна між найбільшим гравцем на ринку і регулятором.

Як стверджують в НКРЕКП, саме ДТЕК спровокувала штучний обвал цін в сегменті «на добу вперед». Істотне зниження вартості кіловат-годин – пояснюють в комісії – досягнуто за рахунок істотного скорочення обсягів закупівлі. І тепер доводиться вдаватися до державного регулювання, вводячи мінімальну цінову планку. А значить, конкуренція неможлива.

В Антимонопольному комітеті відзначили, що всіма способами не допустять такої ситуації. І для ДТЕК штрафних санкцій буде мало, тому відповідні органи бачать єдиний вихід – розділити компанію ДТЕК.

До цього, передумови до поділу у ДТЕК вже були. Так в 2015 році АМКУ вже визнавав ДТЕК монополістом на енергетичному ринку. Тоді компанія погодилася продати частину активів. Йшлося про тотальне домінування в Західній Україні: так, в Івано-Франківській, Львівській і Закарпатській областях частка електроенергії від ДТЕК за підрахунками АМКУ, досягала 90%.
Також в АМКУ відзначили, що в українському законодавстві добровільне поділ не передбачено, тільки примусове.

Також, варто зауважити, що у групи ДТЕК і Ріната Ахметова є досить сильні лобісти – як в міністерствах, так і у Верховній Раді, які вже захищають групу ДТЕК.

Зараз ДТЕК інкримінують створення штучного дефіциту на окремих енергетичних ринках, що призводило до реалізації електричної енергії по штучно завищеною ціною, і відповідно забезпечувало групі додатковий прибуток. За деякою інформацією, в дні, коли стався обвал цін, компанія попередила свої комбінати про планові відключення електроенергії, в результаті чого населені пункти по кілька годин залишалися без електрики. Зараз же ДТЕК веде війну і на інформаційному фронті, агресивно відстоюючи інтереси компанії.

Економіст Олександр Охріменко розповів, що проблема монополії ДТЕК на енергетичному ринку дійсно є.

«Державі потрібно навести порядок на енергоринку і зробити прозорі правила гри для всіх учасників. У групи ДТЕК, дійсно проблеми з монополізмом. І тут вже повинен підключитися Антимонопольний комітет. Він повинен прийняти рішення і довести монополію ДТЕК. А якщо це буде доведено – розділити компанію. Якщо цього не станеться – то програють першими кінцеві споживачі. Тому що у кожної монополії одна задача – підвищити ціну і отримувати прибуток. Але в Україні на все потрібна політична воля. Так що подивимося що буде далі. Якщо буде політична воля – регулятор швидко наведе порядок, а якщо немає – то споживачам потрібно готуватися до чергового подорожчання електроенергії », – пояснив Олександр Охріменко.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу