«Держава своїм мораторієм допомогла врегулювати ситуацію між позичальниками з Донбасу і банками» – експерт

Поділитися:

Верховна Рада скасувала мораторій на штрафи за кредитами для жителів Донбасу. Законопроект скасовує мораторій на нарахування пені і штрафів на суму кредиту і мораторій на придбання права іпотекотримача права власності на предмет іпотеки, або виселення мешканців з іпотечного житла.

Однак мораторій скасовується лише у разі, якщо набрало законної сили рішення суду про звернення стягнення на такий об’єкт іпотеки на час проведення АТО, ув’язнені громадянами, місцем проживання яких є територія проведення АТО / ООС.

У той же час, дія закону не поширюється на жителів Луганської та Донецької Республік, і населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, якщо такі договори укладені після 1 травня 2021 або в яких після зазначеної дати вносилися зміни в частині продовження термінів виконання зобов’язань і / або зменшення розміру відсотків, штрафних санкцій.

Свою думку з цього приводу висловив Владислав Руденко, керівник відділу управління проблемними активами Акціонерного товариства «КредитВестбанку».

“Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування. Отже, дійсно, чекаємо, яке рішення прийме президент. 25 травня Верховна Рада передала законопроект на підпис Володимиру Зеленському.

Мораторій був безпосередньо розрахований на те, фінансові установи не мають права задовольняти свої вимоги в рахунок погашення боргу по заставного майна. Після цього, люди, які проживають на території ООС, не платили за своїми кредитними зобов’язаннями ні штрафи, ні пені “, – говорить експерт.

Владислав Руденко пов’язує таку ситуацію з тим, що в регіоні була досить складна фінансова ситуація, майже більшість кредитних зобов’язань були прострочені, що викликало застосування банками штрафних санкцій. Крім того, держава таким мораторієм допомогла врегулювати ситуацію ми позичальником і фінансовими структурами. Банки мають право самостійно приймати рішення про незастосування пені і штрафів в прострочених кредитів, але цьому має передувати вагома причина, що вимагає додаткового узгодження з колегіальними органами банку і подання відповідного повідомлення.

“В забезпечення передавалося нерухоме майно: квартири, нежитлові приміщення, земельні ділянки, а також домоволодіння, тобто все, що входить в іпотеку. З огляду на цей мораторій ми не могли, як фінансова установа, задовольнити свої вимоги судовими і позасудовими порядками. Деякі нормативні акти надавали певний перелік можливостей застосування, але більшість фінустанов керувалися саме мораторієм, і залишали цю процедуру. Отже, мораторій залишається чинним і ситуація з напрямком закону до президента є тільки для того, щоб зробити можливим подальше стягнення тільки за новими договорами “, – відзначає фахівець.

Владислав Руденко пояснює, що люди з території ООС, коли оформляли кредитні зобов’язання, вони не знали про ту ситуацію, яка складеться. Те ж саме можна говорити і про банки, вони не могли прописати в договорі подібні ризики. Тому мораторій скасовується тільки для нових договорів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу