Держава більше не впливає на монополію в сфері ЖКГ

Поділитися:

Вартість газу для населення в Україні буде зростати — це пов’язано з початком повноцінної роботи ринку газу. Всі привілеї для населення (споживача) скасовані.

Попри державну форму власності «Нафтогазу», компанія працює з розрахунком на отримання прибутку. У цьому укладено протиріччя: з боку бізнесу компанія хоче продавати продукцію дорожче, а з іншого — роботи на населення (державна власність) — вона повинна думати про вигідні умови для споживача.

З 1 серпня спеціальна вартість газу для ПСО скасовано, тому політика ціноутворення відтепер буде ринковою. Це означає, що вартість буде зростати, адже так вигідно всім.

А ось держава, яка повинна виконувати роль регулятора вартості газу для населення, зі своїми обов’язками не справляється. Як сказав експерт у галузі Олександр Сергієнко, всі облгази в країні належать п’ятьом великим фінансово-промисловим групам. Якщо ці 5 гравців на ринку домовляться стосовно правил ціноутворення, то в газовій сфері в Україні відбудеться те ж саме, що і в електричній.

Відомо, що електроенергія в Україні — одна з найдорожчих в Європі. Так сталося тому, що держава усунулася від ролі регулятора. На думку експерта, нічого дивного в цьому немає, оскільки для уряду інтереси великих гравців ринку є ближчими та важливішими, аніж інтереси населення — кінцевого споживача газу та електрики.

Раніше повідомлялося про те, що в «Нафтогазі» готові до конкуренції на ринку газу.

Також ми писали про те, що Україна на сьогодні вже має в запасі 23 млрд кубометрів газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу