Чому Європа сприяє будівництву «Північного потоку – 2»

Поділитися:

Датське енергетичне агентство (DEA) дозволило добудувати «Північний потік – 2» за участю судів з якірним позиціонуванням. Таким чином, проект зможуть завершити двома судами, які вже стоять в німецькому порту.
Датське енергетичне агентство (DEA) вирішило, що оператор Nord Stream 2 AG може використовувати трубоукладчики з якірним позиціонуванням при будівництві «Північного потоку – 2». Про це заявив регулятор. В даному випадку мова йде про баржі «Фортуна», яка з жовтня минулого року знаходиться в німецькому порту Мукран і будувала газопровід в прибережних водах Росії. Там же пришвартований трубоукладач «Академік Черський», однак він має систему динамічного позиціонування.
Рішення агентства може бути оскаржене будь-який з зацікавлених сторін до 3 серпня 2020 року в данському апеляційну раду з питань енергетики. Якщо заперечень не буде, будівництво відновитися після зазначеної дати.

У грудні 2019 року США ввели санкції відносно трубоукладачів Північного потоку-2. Швейцарсько-нідерландська компанія Allseas зупинила роботи на магістралі. У відповідь на це в Газпромі заявили, що будівництво газопроводу буде завершено російськими потужностями.
2 липня Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про необхідність завершити будівництво “Північного потоку-2”.

Чим небезпечна для України добудова «Північного Потоку – 2»? Чому ЄС погодився на добудову, адже Європейський Союз насамперед – західний партнер України. Чи чекати геополітичних змін в зв’язку з добудовою «Північного потоку- 2»? Спеціально для Першого ділового каналу в цих та інших питаннях розбиралася політичний експерт Світлана Кушнір.

“На даний момент у нас є п’ятирічний договір з Російською Федерацією на транзит газу по нашій території, який за великим рахунком є ​​страховкою для України. Однак, тільки на перший рік дії договору встановлено величина прокачування газу, а всі наступні роки ми повинні будемо обговорювати її з російською стороною. з іншого боку “Північний потік-2”, для нас – це втрата нашого переважаючого транзитного значення при доставці російського газу європейським споживачам. Тому нам в цій ситуації потрібно оцінити свої ризики, і, можливо, задуматися про ситуативну партнерстві з США “- заявляє експерт.

За словами Кушнір, США вже кілька років поспіль просувають ідею доставки скрапленого газу європейським постачальникам. Тому роль США в блокуванні будівництва “Північного потоку -2” колосальна.

“Насправді це війна за ринок енергоресурсів між США та Російською Федерацією, а бенефіціарієм в цій війні виступає Європейський Союз. Тому Україні в такій ситуації доведеться визнати, що Північний потік-2 буде добудований” – зазначає політолог.

Світлана Кушнір також акцентує увагу на іншому газопроводі, який зараз будує Туреччина. Після майже 30річних переговорів, країни Каспійського басейну домовилися про розподіл вуглеводнів. За словами президента Туреччини, вже через кілька років завдяки “Південному потоку” країна стане найбільшим газовим енергетичним хабом Євросоюзу.

“Поки ми сиділи розслабившись знаючи про свою транзитної монополії, то проґавили будівництво” обхідних гілок “, і тепер потрібно терміново думати, що з цим робити. Адже наша газова система не молодіє, потрібно її модернізувати і перебудовувати. Крім цього, слід замислитися над тим , як позбутися енергетичної залежності від газу або вугілля, при цьому переходити на відновлювані джерела енергії “- зазначила експерт.

Україна, за словами Кушнір, повинна була в обов’язковому порядку налагоджувати відносини з Європейськими партнерами всіма доступними способами. Тоді, можливо, європейці б і враховували думку уряду України.

“Світом правлять не тільки політичні, а й економічні інтереси. Європейці люблять вважати, тому банальний економічний поштовх підказав їм ідею співпраці з Російською Федерацією, тим більше, що найбільший споживач російського газу – це ФРН. У них стоїть питання економічної складової.” Північний потік-2 “- занадто дорогий і витратний проект, який потрібно вже поставити на компенсацію витрачених коштів” – резюмувала Світлана Кушнір.

Нагадаємо, що «Академік Черський» – трубоукладач, завдяки якому стане можливим добудувати «Північний потік-2». Принаймні так вважали багато, поки США не наклали санкції. Наблизившись до європейського континенту, судно почало відхилятися від курсу і міняти пункт призначення.

Раніше повідомлялося, що німецький уряд побоюється нових санкцій від США з приводу російського газопроводу «Північний потік – 2». Німеччина вважає, що вони торкнуться не тільки німецькі приватні компанії, але і державні підприємства, пов’язані з будівництвом і обслуговуванням проекту. Така ситуація загрожує зробити з політичних союзників по НАТО конфліктуючі на державному рівні країни.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу