Бізнесу стало простіше підключитися до електромереж

Поділитися:

Нацкомісія з держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг спростила механізм приєднання українських споживачів до електричних мереж, внісши зміни до Кодексу систем розподілу. Таке рішення НКРЕКП ухвалила на сьогоднішньому засіданні.

Як очікують, це дозволить поліпшити позиції України у рейтингу Doing Business щодо спрощення приєднання до електричних мереж.

Так, зокрема, будуть запроваджені публічні договори щодо приєднання електроустановок до електромереж. Також оптимізують кількість документів, які необхідно додавати до відповідної заяви. Окрім того, підвищать рівень обізнаності з цього приводу. Передбачається прозорість надання послуг із приєднання. Покращать інформування споживачів щодо планових та позапланових перерв в електропостачанні.

Також передбачено, що електрифікацію території комплексної забудови з індивідуальною забудовою житла (окрім багатоповерхівок) оператор системи розподілу має здійснювати за рахунок складової тарифу на розподіл електроенергії, що необхідно включити в інвестиційну програму у визначеному порядку не пізніше двох років після погодження проектно-кошторисної документації.

У НКРЕКП зауважують, що ключовим є те, що самі договори про приєднання із 1 червня стануть публічними, а це, у свою чергу, унеможливить нав’язування додаткових умов під час укладання договору. Термін договору буде фіксований, не буде додаткових платежів та послуг. Не буде маніпуляцій із реєстрацією “заднім числом”. Тоді як зараз необхідно для підключення копія особистих документів, копія документів на право власності та низка інших довідкових документів.

Залишаться лише відомості з електронних держреєстрів, як фіз-, так і юросіб, та прості графічні матеріали, із відміткою розташування точки приєднання. Це все дозволить перенести процедуру у цифровий вигляд.

Зміни набудуть чинності з 1 червня, а з 1 липня – в частині запровадження електронного ідентифікатора техніко-економічного обґрунтування. З 1 вересня запровадять калькулятор вартості приєднання із прив’язкою до координат.

Нагадаємо, в Україні з 1 травня можуть підвищитися тарифи на електроенергію. Чинний тариф було встановлено до 30 квітня цього року, йдеться у постанові щодо введення фіксованої вартості на електроенергію. Наразі встановлено єдиний тариф — 1,68 гривень за 1 кВт/г.

Раніше ми писали, що підготовка до наступного осінньо-зимового періоду під загрозою зриву, попереджають у Всеукраїнській енергетичній асамблеї. Там пояснюють: гуртова вартість електричної енергії з початку весни нижча за собівартість її виробництва тепловими електростанціями. Відтак, підготовку до наступного сезону відкладено на невизначений період.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила