Бізнес просить владу врегулювати питання цін на цукор

Поділитися:

«Союз українських підприємців» звернувся до влади з проханням врегулювати ситуацію на внутрішньому ринку цукру. Зокрема, звернення було адресоване Мінекономіки, Міністерству аграрної політики та продовольства, Верховній Раді та Антимонопольному комітету України.

Протягом останнього року в Україні спостерігається стрімке зростання цін (у 2 рази) на цукор, який почався у вересні-жовтні 2020 року і триває досі. Протизаконні дії виробників цукру, привели до ситуації, при якій ціни на продукт перевищують рівень світових цін на 70-90%. Так наприклад, за станом на 1 липня 2021 г. цукор коштував на Лондонській біржі $ 0,59 в той час як ціна в Україні становила $ 0,96. Таке зростання цін на цукор безпосередньо впливає на виробників суміжних галузей харчової промисловості. Собівартість кінцевого продукту в кондитерській, хлібопекарській, молочноконсервних галузях виробництва в значній мірі залежить від ціни на цукор», — йдеться у зверненні.

У союзі вважають, що надмірні ставки мита і відсутність квот зі зниженою ставкою, фактично призводить до того, що на даний момент завозити цукор з-за кордону є економічно недоцільним.

«Виробники змушені закривати виробничі потужності, скорочувати робочі місця і знаходити додаткові кошти фінансування для покриття понесених збитків що виникли через завищені ціни на цукор. Відсутність відповідного реагування з боку держави найближчим часом призведе до втрати міжнародних ринків», — прогнозують експерти.

Раніше у Національній асоціації цукровиків України повідомили, що світові ціни на цукор можуть зрости. Як зазначається, у сільськогосподарських регіонах центрально-південної Бразилії може постраждати врожай цукрової тростини через рекордне падіння температури, адже там спостерігається посилення полярних повітряних мас і можливі заморозки.

Також ми писали, що вартість цукру в Україні наразі майже вдвічі вища, ніж у країнах Європи. Внаслідок цього кондитерські вироби подорожчали на 15-20%. Зазначається, що зростання цін на цукор пов’язане з дефіцитом сировини.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу