«Союз українських підприємців» звернувся до влади з проханням врегулювати ситуацію на внутрішньому ринку цукру. Зокрема, звернення було адресоване Мінекономіки, Міністерству аграрної політики та продовольства, Верховній Раді та Антимонопольному комітету України.
Протягом останнього року в Україні спостерігається стрімке зростання цін (у 2 рази) на цукор, який почався у вересні-жовтні 2020 року і триває досі. Протизаконні дії виробників цукру, привели до ситуації, при якій ціни на продукт перевищують рівень світових цін на 70-90%. Так наприклад, за станом на 1 липня 2021 г. цукор коштував на Лондонській біржі $ 0,59 в той час як ціна в Україні становила $ 0,96. Таке зростання цін на цукор безпосередньо впливає на виробників суміжних галузей харчової промисловості. Собівартість кінцевого продукту в кондитерській, хлібопекарській, молочноконсервних галузях виробництва в значній мірі залежить від ціни на цукор», — йдеться у зверненні.
У союзі вважають, що надмірні ставки мита і відсутність квот зі зниженою ставкою, фактично призводить до того, що на даний момент завозити цукор з-за кордону є економічно недоцільним.
«Виробники змушені закривати виробничі потужності, скорочувати робочі місця і знаходити додаткові кошти фінансування для покриття понесених збитків що виникли через завищені ціни на цукор. Відсутність відповідного реагування з боку держави найближчим часом призведе до втрати міжнародних ринків», — прогнозують експерти.
Раніше у Національній асоціації цукровиків України повідомили, що світові ціни на цукор можуть зрости. Як зазначається, у сільськогосподарських регіонах центрально-південної Бразилії може постраждати врожай цукрової тростини через рекордне падіння температури, адже там спостерігається посилення полярних повітряних мас і можливі заморозки.
Також ми писали, що вартість цукру в Україні наразі майже вдвічі вища, ніж у країнах Європи. Внаслідок цього кондитерські вироби подорожчали на 15-20%. Зазначається, що зростання цін на цукор пов’язане з дефіцитом сировини.