Банківський сектор за рік залишається в прибутку

Поділитися:

У Національному банку України розповіли, що економічна криза, викликаний пандемією коронавірусу, вперше не супроводжується кризою банківської системи.

Так, в НБУ не бачать істотних ризиків для капіталів і ліквідності банківського сектора, як це було в попередні кризи, але існують виклики для прибутковості банків.

“Доходи банків скорочуються. Зараз, за ​​підсумками 8 місяців, прибуток банківського сектора хоч і істотна, проте вона зменшилася в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в першу чергу, за рахунок формування резервів “, – повідомили в НБУ.

Що стосується стану кредитних портфелів банків, в Нацбанку кажуть, що в умовах продовження адаптивного карантину і кредитних канікул давати фінальну оцінку якості кредитних портфелів рано.

“Зараз ми бачимо погіршення якості кредитного портфеля. Тривають процеси реструктуризації, остаточні оцінки ще рано давати … Однак через те, що темпи зростання споживчого кредитного портфеля скоротилися, ми вперше маємо ситуацію, коли іпотека росла швидше, ніж споживче кредитування. Лідерами були “ПриватБанк”, “Ощадбанк”, “Кредобанк”. Зниження облікової ставки зробило іпотеку доступною з точки зору вартості для кінцевого споживача “, – резюмують фахівці.

Нагадаємо, що за словами експертів, найкращим варіантом для збереження коштів є депозит в євро. Ця валюта показала стабільне зростання. Як говорить банкір Ігор Львов, українці перестали довіряти банкам і, відповідно, стали набагато менше грошей класти на депозити. Крім того, постійні коливання курсу долара зробили цю валюту менш стабільною в очах українців. А от євро виграє змагання легко: на 1.01.2020 року 1 євро коштував 26 гривень, а на початок вересня – 33 гривні.

Раніше повідомлялося, що 30 вересня Національний банк України (НБУ) трохи опустив поточний курс гривні до долара. На даний момент валюта торгується на рівні 28,29 гривні за долар, як свідчать дані Нацбанку.

Вказується, що в аналогії з попереднім банківським днем ​​курс долара впав на 1 копійку. За офіційними даними, зараз один долар коштує 28,2989 гривні. Різниця склала -0,0073 грн.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила