Банки можуть запровадити платне обслуговування своїх карток

Поділитися:

Внаслідок урізання еквайрингових комісій українські банки замислилися над запровадженням системи платного обслуговування платіжних карток. Така пропозиція надійшла у рамках засідання круглого столу із представників різних банків України.

Почалося все з того, що антимонопольний регулятор урізав комісії за безготівкові розрахунки у точках роздрібної торгівлі. Зазначимо, що у комітеті аргументували причину тим, що під час проведення банківської операції, зокрема розрахункової, банки мають право знімати з користувача карткою певний відсоток.

Відтак комісії будуть знижуватися протягом деякого часу в кілька етапів. У листопаді, наприклад, вона була зрізана до 1,2%, за півроку планується знизити її до 1%, а вже до літа 2023 року максимальний відсоток становитиме показник 0,9.

Тут важливо розуміти, що банки-еквайєри ділять утриману комісію з банками-емітентами, а останній нараховує кешбеки своїм користувачам. Відповідно, бонусних нарахувань у найближчому майбутньому можна вже й не очікувати. Більше того, зараз активно обговорюється питання щодо запровадження платної системи обслуговування клієнтів банківських карток.

Однак у НБУ зазначили, що платним буде швидше за все лише картки для виплат, оскільки кредитні і так досить багато утримують зі своїх клієнтів, починаючи з відсотків і закінчуючи штрафами за прострочення платежів.

В цей час, нагадаємо, в Україні стартувала програма «є-Підтримка». Всім вакцинованим українцям на віртуальну картку нараховуються по 1000 гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу